Meddig állnak? Megsemmisítés helyett sokszor az igazítás is elég lenne...

Meddig állnak a fák? - Egy-egy út menti fasor kivágása rendre borzolja a kedélyeket. Nemrégiben a Hatvan és Nagygombos közötti gesztenyesor elpusztítása miatt sajnálkoztak a helybéliek, március elején pedig a Nagykőröst és Lajosmizsét összekötő, egyébként az 1700-as évektől csak „Pesti útnak” emlegetett műút mentén élő 160 fa eltávolításának szándékát észlelték az arra közlekedők.

Ország-világHardi Péter2015. 03. 19. csütörtök2015. 03. 19.
Meddig állnak? Megsemmisítés helyett sokszor az igazítás is elég lenne...

A fák érdekében történő összefogás itt legalább részsikerekkel kecsegtet. Czira Szabolcs nagykőrösi polgármestertől megtudtuk, hogy a bejelentést követően a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a kitermelést felfüggesztette, s egész napos egyeztetés során döntöttek a tölgyek, akácok, nyárfák további sorsáról.

Bár a polgármester tudomása szerint a fák 85 százaléka megmenekül a fűrész elől, Dobrosi Dénes erdőmérnök, aki az állapotfelmérésen részt vett, úgy tudja, hogy 30 fa életénél többet nem sikerül megmenteni.

A legfontosabb azonban az, hogy végre legalább elkezdődött valamiféle egyeztetés a Közút és a fákat védő civilek között. Dobrosi Dénes szerint ez azért is rendkívül fontos, mert a fák nemcsak önmagukban jelentenek értéket, hanem közútvédelmi szerepük is óriási. Nyári hőségben árnyékolják az aszfaltot, emellett fontos esztétikai látványt is nyújtanak. Éjszaka, ködös időben a vonalvezetést segítik, a szélvédő és hófogó szerepükről nem is beszélve. Az természetesen igaz, hogy az elkorhadt ágak veszélyt jelenthetnek a közlekedőkre, de ilyen esetekben nem feltétlenül a fa megsemmisítése a megoldás, sokkal inkább a koronaigazítás – még ha ez többe kerül is és kevesebb haszonnal kecsegtet.

A közúti fák sorsának eldöntésében a jogszabályoknak kell eligazítást nyújtaniuk, ám Dobrosi Dénes megítélése szerint közöttük hézagok találhatók. Emiatt az erdőmérnök a Legfőbb Ügyészséghez és az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához fordul jogorvoslatért.

Ezek is érdekelhetnek