Mit gondolnak a válaszadók más európai népekről? Talányos válaszok születtek

A közelmúltban egy közvélemény-kutató intézet 8 uniós ország polgárait faggatta, többek közt arról, hogyan viszonyulnak a többi nációhoz. A válaszok felszínre hozták a makacs sztereotípiákat, melyek nem mentesek a történelmi tapasztalatokból fakadó bizalmatlanságtól és a gazdaságilag erős országok iránt érzett nehezteléstől sem.

Ország-világM. M.2015. 03. 09. hétfő2015. 03. 09.
Mit gondolnak a válaszadók más európai népekről? Talányos válaszok születtek

A görögök szimpátiáját semmilyen szempontból nem élvezi a gazdasági megszorításokkal azonosított Németország. Számukra Berlin a megbízhatatlanság, a nagyképűség és a könyörületlenség megtestesítője.

Érdekes jelenség az egy adott országon belüli kettős válaszadás. A lengyelek egyszerre ruházták fel a németeket a legmegbízhatóbb és a legkevésbé megbízható attitűddel, aminek magyarázata az lehet, hogy az idősebbekben még él a világháború emléke, a fiatalok viszont már a gazdaságilag erős Németország teljesítményét csodálják.

Az olaszok többsége egymás iránt bizalmatlan, ez összefügg az ország nemzetközileg rossz korrupciós mutatóival.

Az viszont talány, hogy a csehek miért épp a szlovákokat tartják a legkevésbé arrogáns népnek – a szomszéd ugyanis nem szerepelt a megkérdezettek között.

Ezek is érdekelhetnek