Nem maradnak tovább névtelenek! Kiderülhet, kik tartották pénzüket a vatikáni bankban

Kiűzetés az (adó) paradicsomból. - A pénzmosásnak és az adóelkerülésnek üzent hadat az olasz állam, így hamarosan kiderülhet, kik tartották évtizedeken keresztül pénzüket a teljes névtelenséget biztosító vatikáni bankban. Az átláthatatlan pénzügyi tranzakcióiról hírhedt szentszéki pénzintézet Európa-szerte kiváltságos helyzetet élvezett, egészen 2014 végéig a pénzmosásra vonatkozó nemzetközi pénzügyi előírások sem voltak érvényesek rá.

Ország-világMunkatársunktól2015. 03. 17. kedd2015. 03. 17.
Nem maradnak tovább névtelenek! Kiderülhet, kik tartották pénzüket a vatikáni bankban

Az olasz állam most bekeményít. Szeptemberig kapnak haladékot a Vallási Művek Intézetének (IOR) nem egyházi olasz ügyfelei arra, hogy az adóparadicsomnak tartott vatikáni bankban őrzött pénzüket olaszországi pénzintézetbe helyezzék át. Az áthelyezett összegek után ugyan kell fizetni adót, ám az olasz adóhatóság nagyvonalú a tékozlókkal szemben: az adótartozásra csak fele bírságot szab ki, mi több, az érintett ügyfeleket még az adócsalás vádja alól is mentesítik.

Az IOR számláinak belső vatikáni átvilágítását 2013-ban XVI. Benedek indította el, miután a pénzmosást és a terrorizmust finanszírozó államok feketelistájára került a Vatikán, s a Banca d'Italia olasz jegybank 2013. január elsejétől felfüggesztette a pápai állam és az Olaszország közötti pénzforgalmat. Befagyasztotta a pápai városállam olasz bankszámláit is, rajtuk 150 millió euróval. Azóta a Szentszék több mint háromezer számlát zárt le „gyanús” tranzakciók vagy alvó számlák miatt. Az IOR több mint 16 ezer ügyfeléből mintegy négyszázra teszik a nem egyházi olasz számlatulajdonosok számát, rosszmájú feltételezések szerint megtalálható közöttük az olasz maffia jó néhány befolyásos tagja is.

Ezek is érdekelhetnek