Nevető finnek, síró bolgárok

„Egy tízes skálán mennyire elégedett összességében az életével?” Bizonyára sokszor sokan gondolkodnak el ezen, ám ez alkalommal az Eurostat, az unió statisztikáért felelős szervezetének munkatársai tették fel e kérdést.

Ország-világH. J.2015. 03. 29. vasárnap2015. 03. 29.
Nevető finnek, síró bolgárok

A boldogság világnapja alkalmából ugyanis felmérést készítettek, eredményeiket pedig a kontinens boldogságtérképén mutatták meg. Nagy meglepetést nem okozott az eredmény: legelégedettebbek a skandináv országokban és a Benelux államokban élők. A legboldogtalanabbaknak a bolgárok mutatkoztak, de mi, magyarok is a sor végén kullogunk, szomorúan.

Pedig az összeurópai kép nem olyan rossz: a megkérdezettek nyolcvan százaléka saját boldogságát a közepes értéknél jobbra sorolta, így az átlagelégedettségi mutató 7,1 lett.

A kutatásból kiderült, hogy a nemek arányában nincs nagy különbség, férfiak és nők közel ugyanannyira boldogok, elégedettek az életükkel. Nem így a fiatalok és az idősek átlagában: előbbiek kimutathatóan örömtelibbek. Némileg ellentmond ennek, hogy saját életükkel a dán nyugdíjasok a legelégedettebbek az egész kontinensen. Kiderült az is – amin nyilván nem sokan lepődtek meg –, hogy a napjaikat kényszerből munka nélkül tengetők sokkal rosszabbul érzik magukat, mint azok, akik tanulnak, képzik magukat, vagy éppen gyakorlaton vannak.

A lista élén Finnország áll, szorosan utána következik holtversenyben Dánia és Svédország. Nem sokkal maradt csak le a három Benelux ország, illetve Izland, Svájc és Ausztria. A bolgárok 4,8-as átlagértékét 6,2-vel előzzük meg, Portugáliával, Görögországgal és Ciprussal együtt.

Ezek is érdekelhetnek