Párnaciha és befőttesüveg - valóban nincs más út? Mondd, te kit választanál?

TAKARÉKSZÖVETKEZETI ÉS BANKCSŐDÖK? Brókerbotrányok? Az elmúlt hónapokban nem győztük kapkodni a fejünket és levonni a tanulságokat. Azok is megtanulták az OBA (Országos Betétbiztosítási Alap) és a BEVA (Befektetővédelmi Alap) rövidítés jelentését, akik eddig hírből sem hallottak róla. De valóban nincs más út, mint a párnaciha és a befőttesüveg?

Ország-világGeoPro2015. 03. 21. szombat2015. 03. 21.

Kép: Brokers using the 'open cry' form of communicating futures and commodity prices on the trading floor at the London International Financial Futures Exchange (LIFFE) in the 1990s. The floor is also known as the bear pit where derivatives, options, futures and their contracts are exchanged in a frenzy of arm and hand expressions which communicate prices and quantities. The LIFFE exchange was synonymous with the Thatcherite capitalist money-making ethos in the City of London of the 80s and early 90s before the takeover by Euronext in January 2002. It is currently known as Euronext.liffe. Euronext subsequently merged with New York Stock Exchange in April 2007., Image: 143687318, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy, Fotó: Profimedia

Párnaciha és befőttesüveg - valóban nincs más út? Mondd, te kit választanál?
Brokers using the 'open cry' form of communicating futures and commodity prices on the trading floor at the London International Financial Futures Exchange (LIFFE) in the 1990s. The floor is also known as the bear pit where derivatives, options, futures and their contracts are exchanged in a frenzy of arm and hand expressions which communicate prices and quantities. The LIFFE exchange was synonymous with the Thatcherite capitalist money-making ethos in the City of London of the 80s and early 90s before the takeover by Euronext in January 2002. It is currently known as Euronext.liffe. Euronext subsequently merged with New York Stock Exchange in April 2007., Image: 143687318, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Fotó: Profimedia

Ha van elképzelése és pénze befektetései megvalósításához, akkor ön bizonyára levonta a következtetéseket a brókercsődökből. Ha eddig csupán egy szolgáltatónál tartotta a pénzét, mostantól biztos több helyen tervez számlát nyitni. A hatmilliós biztonság sokak számára nem elég, ha egy élet munkáját kívánják elhelyezni.

- Miért elégedne meg ennyivel?
A Geopro Zrt. ügyfeleire a brit befektetővédelmi szabályok vonatkoznak, ami a hazainál bőkezűbb – ügyfelenként 50 000 angol font (kb. 21 millió forint) erejéig szóló – védelmet nyújtanak. Sőt – amennyiben ügyfelünk amerikai részvényekben tartja megtakarítását – bizonyos feltételek teljesülése esetén jogosult lehet az 500 000 dolláros egyesült államokbeli befektetői védelemre is. Ha eddig olyan szolgáltatónál tartotta befektetéseit, amely más ügyfelek pénzeivel együtt egy közös számlán kezelte, akkor mára megtanulta azt, hogy brókere külföldi partnercége bizony nem teljesítés vagy fedezethiány esetén jogosult a számla egyenlegéből a fedezetet lehívni. Ha szolgáltatója nem tett kellő biztosítékot az esetleges veszteségek mögé, akkor akár a vétlen ügyfelek értékpapírjai is eladásra kerülhettek.

- Miért viselné ön más ügyfelek kockázatát?
Társaságunk, a Geopro Zrt. minden egyes ügyfele egyedi számlával rendelkezik, így nem terheli önt sem más ügyfelek, sem a brókercég kockázata. Az általunk alkalmazott üzleti modellben nem fordulhat elő, hogy más célra használjuk fel a pénzt, mint amit az ügyféllel kötött szerződésünk tartalmaz. Ha önt korábbi szolgáltatója félrevezette meghamisított kimutatások küldésével, esetleg a webes felületen nem azokat és nem olyan értékű eszközöket talált, mint amiről korábban tudomása volt, akkor sajnos azt is megtanulta, hogy csak olyan rendszerben legyen bizodalma, amelyet több oldalról is ellenőrizni tud.

- Miért elégedne meg egy sajtcetlivel?
Ügyfeleink számára nem mi, hanem partnerünk, az Interactive Brokers vezeti a számlákat. Az IB automatizált nyilvántartási rendszere minden időpillanatban a valós állapotot mutatja az ügyfél pénzügyi helyzetéről, ennek is köszönhetően tavaly már zsinórban harmadszor nyerte el az év legjobb online brókere címet az egyik legismertebb minősítő cégtől, a Barron’stól. A Geo Professional Portfolio Zrt. ügyfelei tőlünk független forrásból minden pillanatban, a nap 24 órájában ellenőrizhetik valós egyenlegüket akár az okostelefonjukról is.

- Mindezekért a jelenlegi szolgáltatója ráadásul vaskos díjakat kér el? Miért választja a drágábbat, ha olcsóbbat is lehet?
Alapvetően fontos tény, hogy az Interactive Brokers online befektetési szolgáltatóként immár ötödik éve nyeri el a legalacsonyabb költségeket alkalmazó brókercég minősítést a Barron’stól.

Az olcsóbb ez esetben nem azt jelenti, hogy kockázatosabb: az Interactive Brokers LLC A-/A-2 minősítést kapott stabil kilátásokkal a Standard & Poor’s nemzetközi hitelminősítőtől. Magyarország és így az általa kibocsátott, a hazai viszonyok közt legbiztonságosabbnak vélt állampapír- állomány is csak BB/B szintű államadós-besorolással rendelkezik ugyanezen hitelminősítőtől.

Az IB tehát a magyar államnál és a hazai bankrendszer szereplőinél is lényegesen kedvezőbb hitelminősítést mutathat fel.

www.geopro.hu
Telefon: 06 1 489 8800
E-mail: [email protected]

Ezek is érdekelhetnek