Széllel-nappal Szadán

FURCSA SZERKEZET került a szadai ipari park benzinkútjának tetejére: napelemekkel kombinált szélgenerátor termeli az áramot. Az iskola mellett pedig a napelemdomb hívja fel magára a figyelmet.

Ország-világ(D)2015. 03. 06. péntek2015. 03. 06.

Kép: Szada fenntartható falu megújuló energia napelem szélturbina 2015.02.23. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter www.napocska.eu

Széllel-nappal Szadán
Szada fenntartható falu megújuló energia napelem szélturbina 2015.02.23. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter www.napocska.eu

Élen jár a megújuló energiák felhasználásában az ötezer lelkes Pest megyei nagyközség. A főként pályázati forrásokból megvalósult napelemdomb – kétszáz napelem a faluközpont fölötti, dél-délnyugati fekvésű domboldalon – fedezi az általános iskola áramellátásának felét. A cél az, hogy – ha az újabb pályázati lehetőségek megnyílnak – e mellé egy hasonló teljesítményű,

50 kilowattos szélgenerátor épüljön. A kettő együtt biztosítja az iskola teljes áramigényét, s még a szomszédos óvodának is jut a megtermelt energiából. Az a szélgenerátor (áramfejlesztő), amelyet ide terveznek – s amelynek 5 kilowattos változata látható a benzinkútnál –, eltér az eddigiektől.

Függőleges tengelyű, könnyen mozgatható, hatásfoka pedig duplája az „óriásokénak”, eléri a 43 százalékot. Míg nálunk csak most kezd terjedni, Ausztriában már több mint 400 ilyen üzemel. Egyszerű a szerkezete – nem kell hozzá külön hajtómű –, lapátjai lassan, zajmentesen forognak. Szellőben, orkánban (akár óránkénti 160 kilométeres szélsebesség mellett) egyaránt üzemeltethető. Elegendő 6 méter magasra fölszerelni, kis súlyának köszönhetően lakóépületek, építmények tetejére is telepíthető.

Egy gödöllői székhelyű cég gyártja, típusválasztéka 3,6 és 50 kilowatt közt mozog – szélgenerátorokban eddig épp ebben a kategóriában volt hiány. Egy 9-10 kilowatt teljesítményű generátor 4-5 háztartás éves áramfogyasztását fedezheti.

Ezek is érdekelhetnek