Virágtól ők az ábécét tanulhatják - mi pedig tőlük kitartást

RÉGEN TÁRSADALMI munkának hívták, ám kötelező jellege kellemetlen mellékízzel járt. Ma már önkéntességnek nevezik, és kölcsönös előnyökön alapul. 2011 óta nemcsak a közhasznú, de a civil szervezetek is fogadhatnak önkénteseket. A Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület évente 100 önkéntessel dolgozik különböző területeken.

Ország-világLengyel Gabriella2015. 03. 11. szerda2015. 03. 11.

Kép: Füredi Virág migránsokat segitö 2015.03.02. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Virágtól ők az ábécét tanulhatják - mi pedig tőlük kitartást
Füredi Virág migránsokat segitö 2015.03.02. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Füredi Virág már évek óta önkénteskedik. Kezdetben kórházban fekvő gyerekeknek tartott kézműves foglalkozásokat. Amikor egy időre elveszítette a munkáját, ez az elfoglaltság segítette át a nehéz időszakon. Az egyesületnél elsőként egy afgán család mellé került. A família apa nélkül érkezett az országba, az anya öccse szervezte a menekülést. Egyikőjük sem beszélt magyarul, angolul is rosszul. Virág lett számukra az első civil kapocs a külvilághoz.

– Nyitottan fogadtak, szerettek volna mielőbb beilleszkedni a társadalomba, miután kikerültek a bicskei befogadó állomásról. Szegény környezetből érkeztek, a négy gyerek közül csak a legidősebbet, a tízéves kislányt – aki beszélt keveset angolul – tudták taníttatni, aki addig még nem járt iskolába. Feladatul kaptam, hogy a legkisebb gyereket felkészítsem az óvodára. A nagyobb fiúk találták meg a legkönnyebben a helyüket: kollégiumi szállást kaptak, ahol csak úgy ragadt rájuk a magyar nyelv – emlékszik vissza Virág. – Nekünk, önkénteseknek figyelnünk kell arra, hogy ne folyjunk bele túlságosan a család életébe, de néha azért odaültem, ha megkínáltak vacsorával.

Utánuk egy mauritániai férfinek segítettem az állampolgársági vizsgára felkészülni. Ő már tíz éve élt itt, és szó szerint konyhanyelven beszélte a magyart, mert egy étteremben dolgozott. Azért jött el otthonról, mert etnikai és vallási okokból rabszolgaként tartották a családját. Hamar kiderült, hiába beszél és számol jól magyarul, gyakorlatilag analfabéta. Elővettük az elsős olvasókönyvet, nekiláttunk feldolgozni. Átvettük az ábécét, hamar elkezdett olvasni, az igyekezete nagyon meghatott. Együttműködésünk a kisfiam megszületéséig tartott.

Munkánk során látjuk, milyen nehézségekkel kell megküzdeniük a menekülteknek – kezdve onnan, hogy megértsék a gázszolgáltató levelét, egészen a bürokráciával való küzdelemig. Tanulhatunk tőlük kitartást, belegondolhatunk: mekkora szerencse, hogy nálunk nincs háború, bármiféle üldöztetés. Az egyesületi munka, a továbbképzések sokat segítettek, hogy olyan területeken is kipróbálhassam magam, amire máshol nem nyílna lehetőségem – összegez Füredi Virág.

Ezek is érdekelhetnek