Zűrzavar az atom körül - Kommunikációs káosz, bizonytalanság Paks II ügyében

Kommunikációs káosz, percenként új hírek, információk, teljes bizonytalanság – egymásnak ellentmondó cikkek, politikai közlemények láttak napvilágot Paks II. sorsáról. Biztosan most is csak annyit tudunk: az uniós Euratom vizsgálódik a magyar–orosz atomerőmű-beruházás ügyében.

Ország-világHardi Judit2015. 03. 20. péntek2015. 03. 20.

Kép: Budapest, 2014. április 26. A Greenpeace Magyarország aktivistái fekszenek a földön nukleáris szimbólumot formálva a csernobili atomerőmű katasztrófájának 28. évfordulóján az Országház előtti Kossuth téren 2014. április 26-án. MTI Fotó: Soós Lajos, Fotó: Soós Lajos

Zűrzavar az atom körül - Kommunikációs káosz, bizonytalanság Paks II ügyében
Budapest, 2014. április 26. A Greenpeace Magyarország aktivistái fekszenek a földön nukleáris szimbólumot formálva a csernobili atomerőmű katasztrófájának 28. évfordulóján az Országház előtti Kossuth téren 2014. április 26-án. MTI Fotó: Soós Lajos
Fotó: Soós Lajos

Blokkolja az unió a paksi atomszerződést – erről írt múlt héten csütörtökön a brit Financial Times. Péntekre kiderült, a még el sem kezdett építkezés leállításáról nincs szó, az Euratom, az unió szakmai szervezete mindössze a fűtőanyagbeszerzésekkel kapcsolatban fejezte ki aggályait, ennek értelmében pedig nem léphet érvénybe a magyar–orosz szerződés. (A fűtőanyag- ellátás szabályozását a tagállamoknak az Euratommal kell elfogadtatniuk.)

Az Euratom azt kifogásolja, hogy az atomerőműbe kizárólag az oroszok szállítják a fűtőanyagot – ráadásul tendert sem írtak ki korábban, hogy mások is versenybe szállhassanak –, ez pedig ellenkezik az uniós joggal. Ahogyan az is, hogy az Euratom elé már az oroszok és a magyarok által is aláírt szerződés került, holott a szakmai bizottságnak már korábban meg kell mutatni a tervezetet, hogy azt jóváhagyhassa.

A fűtőanyagok sorsáról napokkal az események után sem tudunk, annak következtében, hogy a magyar kormány a múlt héten harminc évre titkosította a paksi dokumentumokat.

A következő lépés tehát, hogy a szerződés bizonyos részeit feloldják a titkosítás alól. Sajtóhírek szerint a kormány ebbe beleegyezett, ám a labdát visszadobta az EU-nak, döntsék el ők, mely szakaszokat hozzák nyilvánosságra, ügyelve arra is, a szerződésben minősített adatok is vannak. Kérdés, hogy a sok jogi huzavona után nem juttatják-e a paksi beruházást a Déli Áramlat sorsára.

Ezek is érdekelhetnek