Ezrek kényszerpihenőn

Jó a vasárnapi szünnap, csak ezért súlyos árat kell fizetnünk: nőtt a túlórák száma, ráadásul a két egymást követő szabadnaptól is elbúcsúzhattunk, így a hét közbeni ügyintézés is nehezített pálya – panaszkodott lapunk munkatársának több kereskedelmi alkalmazott.

Ország-világhj2015. 06. 28. vasárnap2015. 06. 28.

Kép: Abony kisbolt ABC vegyesbolt vásárlás üzlet bolt közért 2015.01.16. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Ezrek kényszerpihenőn
Abony kisbolt ABC vegyesbolt vásárlás üzlet bolt közért 2015.01.16. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

A Központi Statisztikai Hivatal adatokat közölt a vasárnapi boltzárról.

Eszerint kétezernél is több, kereskedelemben dolgozó alkalmazott vesztette el munkáját április óta. Leginkább a részmunkaidősök estek áldozatul, 1800-zal kevesebben dolgoznak, a teljes munkaidőben tevékenykedők közül pedig 622-nek mondtak fel. A vasárnapi boltbezárást a kereskedők a hét többi napján kompenzálják – korábban nyitnak, később zárnak. A túlórák száma öt éve nem volt ilyen magas: a kiskereskedelemben 378 ezer órát túlóráztak az alkalmazottak áprilisban, ez 16 százalékkal több a februári adatnál.

A Nemzetgazdasági Minisztérium cáfolja, hogy elbocsátások lettek volna, a számokat nem szezonálisan, hanem éves szinten kell vizsgálni.

 

Zár a Balatonon is
Hiába a lobbi: a kormány nem ad felmentést a magyar tenger településein működő boltoknak. A Balatoni Szövetség arra kérte Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, legalább a nyári szezonban lehessenek vasárnap is nyitva a boltok. A vakáció csak most kezdődött, de már érezhető a boltzár hatása: szombaton hatalmas a zsúfoltság a tó menti üzletekben, az alapvető áruk pedig nagyon hamar elfogynak. Akadnak kis boltok, amelyek vasárnap is nyitva lehetnek, ezekben az üzletekben azonban többen panaszkodnak, a hetedik napon drágábban lehet élelmiszerhez jutni.

A vasárnapi boltzár esetleges módosításáról csak ősszel tárgyalnak, ezért erre a szezonra már biztosan minden marad, ahogy van: a hét utolsó napján zárva.

Ezek is érdekelhetnek