G-7: Nem a világ bölcsei gyűltek össze - de óriási a felelősségük

G-7 csúcstalálkozó Németországban. - Bajorországban tanácskozott a világ hét legfejlettebb gazdaságú államát tömörítő G7 csoport. Elmauban nem a világ bölcsei gyűltek össze, ám nyilvánvaló, ennek az országcsoportnak óriási a felelőssége a válságok megoldásában és a kihívások megválaszolásában – nyilatkozta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Az amerikai és a francia elnök, a brit, a kanadai, a japán, az olasz és a vendéglátó német kormányfő, valamint a két uniós vezető, Juncker és Donald Tusk, az Európa Parlament elnöke a világgazdaság helyzetével, a klímapolitikával és a külpolitikával kapcsolatos aktuális kérdéseket tekintették át.

Ország-világM. M.2015. 06. 12. péntek2015. 06. 12.

Kép: German chancellor Angela Merkel talks to US president Barack Obama who sits on a bench facing the Wetterstein mountains at Elmau Castle in Elmau, Germany, 08 June 2015. Heads of state and government of the seven leading industrialized nations (G7) are scheduled to meet in Elmau Castle, Bavaria, on June 7-8 as the climax of Germany's presidency of the G7., Image: 248160216, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, DPA, Fotó: Profimedia

G7 summit at Elmau Castle
German chancellor Angela Merkel talks to US president Barack Obama who sits on a bench facing the Wetterstein mountains at Elmau Castle in Elmau, Germany, 08 June 2015. Heads of state and government of the seven leading industrialized nations (G7) are scheduled to meet in Elmau Castle, Bavaria, on June 7-8 as the climax of Germany's presidency of the G7., Image: 248160216, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, DPA
Fotó: Profimedia

ELTÉRŐ IRÁNYOK
Juncker szerint az unió térsége gyorsít, jövőre már két százalék felett lehet a gazdasági növekedés. Ám ez is kevés. A költségvetési hiány csökkentésének nyomában strukturális reformokra és beruházásokra lenne szükség. Új megoldásként a kormányok olyan kötvényeket bocsáthatnának ki, amelyek hozamát a növekedési rátához kötnék. Az amerikai gazdaság közben erőteljesen fékez, az idei 3 százalékos előrejelzését az OECD a minap két százalékra mérsékelte. A Nemzetközi Valutaalap egyben felkérte a jegybank szerepét betöltő Fedet, hogy a várakozásokkal ellentétben ebben az évben ne is emeljen kamatot.

A NYOMOR ENYHÍTÉSE
A fenntartható fejlődés érdekében ha az érintett országok nemzeti jövedelmük 0,7 százalékát támogatásra fordítanák, több esély lenne például az észak-afrikai krízis enyhítésére. Fontos, hogy globális megállapodás jöjjön létre a klímaváltozás hatásainak mérsékléséről. Nem elég az EU törekvése a károsanyag-kibocsátás 40 százalékos csökkentésére, ha mások – például Kína vagy India – nem vállalnak ilyen kötelezettségeket. Angela Merkel német kancellár megjegyezte, meg kellene erősíteni a 2009-es koppenhágai alkut: az iparosítás előtti szinthez képest csak kétfokos melegedést engednek.

BÉKÉS RENDEZÉS
A külpolitikában Szíria, Irak, Líbia és Irán mellett a legtöbb figyelem Ukrajnára és Oroszországra irányult. Az utóbbi évek szokásával szemben nem jelent meg Vlagyimir Putyin orosz elnök, mert – mint Donald Tusk fogalmazott – a G7 értékközösség is, amelybe Moszkva most nem fér bele. A Hetek kiálltak Ukrajna területi egysége, függetlensége mellett. A tagok egyetértettek abban, hogy szükség esetén meg kell szigorítani a Moszkvával szembeni szankciókat. Angela Merkel kiemelte: a délkelet-ukrajnai helyzetet csak politikai eszközökkel, a minszki megállapodások alapján lehet rendezni.

Ezek is érdekelhetnek