Hazánk Európa legsérülékenyebb országai közé tartozik! Tudatos településeket!

Kutatások szerint hazánk Európa legsérülékenyebb országai közé tartozik, az éghajlatváltozás kártékony hatásait illetően. Tehetünk ellene mi is, kisebb közösségeink, településeink döntéshozóink felelőssége is meghatározó.

Ország-világhj2015. 06. 15. hétfő2015. 06. 15.

Kép: Napelem napenergia Gyerekek Gömörszölös Gömörszőlős ökofalu fenntartható település ökogazdálkodás önfenntartás 2012.06.08. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Hazánk Európa legsérülékenyebb országai közé tartozik! Tudatos településeket!
Napelem napenergia Gyerekek Gömörszölös Gömörszőlős ökofalu fenntartható település ökogazdálkodás önfenntartás 2012.06.08. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Az éghajlatváltozáshoz alkalmazkodnunk kell. Az unió elvárja, hogy a tagállamok az uniós források 20 százalékát az éghajlatváltozás elleni küzdelemre használják fel. Az Energiaklub vezetésével most egy éven át tartó program indult, amely keretein belül 140 önkormányzati vezető és más helyi érintett döntéshozó készülhet fel az éghajlatváltozás elkerülhetetlen hatásainak enyhítésére – vagyis települési klímavédelemmel ismerkedhetnek meg. Ez a szakértelem ugyanis elengedhetetlen ahhoz, hogy az erre a célra szánt uniós forrásokat felkészülten és megfelelő módon értékesítsék.

Az egy éven át tartó programban négy régió döntéshozói vesznek részt: Dél-Dunántúl, Közép-Dunántúl, Észak-Alföld és Közép-Magyarország keleti része. A „tanulók” személyre szabott oktatást kapnak, a projektben részt vevő partnerek először azt mérik fel, egyes településeket miként érinti az éghajlatváltozás, mely területekre kell kiemelt figyelmet fordítani, hogyan lehet a 2014– 2020-as időszakban lehívható támogatást a legjobban felhasználni.

A klímaváltozás hatásairól bővebben a Szabad Föld június 12-i számának 25. oldalán, "Tornádók ösvényén" címmel megjelent összeállításunkban olvashat.

Ezek is érdekelhetnek