Még várják a csodát

Több jel vall arra, hogy a nemzetközi szervezetek illetékesei megállapodtak Görögország ügyéről.

Ország-világMarkos Mária2015. 06. 05. péntek2015. 06. 05.

Kép: Customers use automated teller machines (ATM) outside a National Bank of Greece SA bank branch in Athens, Greece, on Monday, May 25, 2015. Even though no aid disbursements have been made since last summer, Greece has managed to meet external payments by slowing down spending, building up arrears to suppliers and vendors, encouraging citizens to pay overdue taxes, and seizing the cash reserves of regional governments, hospitals, universities, and other public entities. Photographer: Yorgos Karahalis/Bloomberg via Getty Images, Fotó: Bloomberg

New Automobile Showrooms As Vehicle Sales Rise
Customers use automated teller machines (ATM) outside a National Bank of Greece SA bank branch in Athens, Greece, on Monday, May 25, 2015. Even though no aid disbursements have been made since last summer, Greece has managed to meet external payments by slowing down spending, building up arrears to suppliers and vendors, encouraging citizens to pay overdue taxes, and seizing the cash reserves of regional governments, hospitals, universities, and other public entities. Photographer: Yorgos Karahalis/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Bloomberg

A határidők mindkét felet sürgetik, június 5-én például újabb, 300 millió eurót kellene visszafizetni az IMF-nek (pénteki hírek szerint "A görög államnak ma fizetnie kéne az IMF felé, de azt állítja, nem teszi, majd hónap végén egyben több részletet rendez." - lásd például a privatbankar.hu összefoglalóját - a szerk.)

Több mint négy hónapnyi vita és a folyamatosan meghosszabbított fizetési határidőkkel való játszadozás után az utóbbi hetekben nyilvánvalóvá vált, hogy sürgősen dönteni kell Görögország sorsáról.

Úgy tűnik, ez hétfő éjjel megtörtént. Titkos találkozón, a nyilvánosság kihagyása nélkül egyeztettek Berlinben a hitelező intézmények, a trojka képviselői, az IMF-vezér Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke, Mario Draghi, az Európa Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker, valamint François Hollande francia elnök és Angela Merkel német kancellár. Kedd délben pedig olyan hírek érkeztek erről, hogy megegyezés született a kérdésben a trojka képviselői között.

Ezzel egy időben a görög miniszterelnök közölte Athénban, hogy elküldte az ország hitelezőinek a válságból kivezető, átfogó és gyakorlatias reformjavaslatát, és annak elfogadására szólította fel Európa vezetőit. Egy tévéadásban Alexisz Ciprasz azt nyilatkozta, hogy a görög kérdés megoldása az európai politikusoktól függ, tovább passzolva ezzel a labdát az ellenfél térfelére. A politikai és gazdasági élet nehézsúlyú szereplőinek találkozóját elemzők mint pozitív fejleményt értékelték, amely elősegítheti a tárgyalások holtpontról való elmozdulást.

Túl sok idő már nem maradt az egyezkedésre, ugyanis pénteken jár le a határideje annak a háromszázmillió eurós tartozásnak, amelyet a görög kormánynak az IMF számára kellene utalnia. Amennyiben nem jön létre a paktum, a görögök eurózónából való távozása borítékolható.

Ezek is érdekelhetnek