Semmi sem drága

„Féktelenül belevetettük magunkat a globalizációba” – ezzel a manapság érzékeny húrokat pengető mondattal vezette fel az Európa Parlament új radikális frakcióját a francia Nemzeti Front vezetője, Marine Le Pen. A – ki tudja, mit és annak még az ellenkezőjét is jelenthető – politikai összefogás jegyében született Szabadság és Nemzetek Európája képviselőcsoport francia, osztrák, lengyel, olasz, holland, belga és brit részvétellel alakult meg.

Ország-világMunkatársunktól2015. 06. 19. péntek2015. 06. 19.
Semmi sem drága

A vezetőség többször éreztette: a magyar Jobbik még nekik is sok. A holland nacionalista Geert Wilders a tömeges bevándorlást és az iszlamizációt emelte ki, amellyel fel fogják venni a harcot. Reszkessetek, betörők, az új csoportosulás a tervek szerint az európai mezőgazdaságot és az európai dolgozókat kívánja védelmébe venni.

Szándékaik komolyak, ezt pedig mi sem jelzi jobban, hogy a tagok már egy éve tervezik a közös frakciót, de eddig csak hat tagállamból sikerült képviselőket összegyűjteniük.

A kedvezőtlen fordulat a UKIP-nek köszönhető: márciusban a brit függetlenségi párt kizárta a soraiból kabinetfőnökét, aki sikkasztás gyanújába keveredett. Magasabb összegű számlát kért egy étteremben: 1000 font helyett 3000 fontot szeretett volna elszámolni a brit parlament kontójára. Le a jövőt látó szemüveggel, de ez a frakció sokba kerülhet még az uniónak.

Ezek is érdekelhetnek