Vaddisznó a szomszédom

Miként Európa-szerte, úgy fővárosunk erdőközeli zöldterületein is „lakótársaink” lettek a vaddisznók. E tény jogi dilemma elé állította a Pilisi Parkerdő Zrt. szakembereit, akik a Gödöllői Szent István Egyetem kutatóit az állatok szokásait, illetve az általuk okozott károk jellegzetességeit összefoglaló tanulmány elkészítésére kérték fel.

Ország-világK. G.2015. 06. 17. szerda2015. 06. 17.

Kép: , Image: 247589646, License: Rights-managed, Restrictions: Pre-approval required from content provider for use in a calendar. Pre-approval required from content provider for use in greeting cards, prints and posters, stationery, or gift wrap. Not available for distribution, sale, or license by Corbis' international representatives. Not available for license and invoicing to customers located in Italy., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Corbis, Fotó: Profimedia

Adult and young Wild boars (Sus scrofa) searching for food at night on a street in Barcelona, Spain
Vaddisznók a városban.
Fotó: Profimedia

A dr. Heltai Miklós docens vezette kutatás szerint a város határain belüli zöldövezeteket az intelligens, remekül alkalmazkodó vaddisznók nem alkalomszerűen látogatják, hanem gyakorlatilag ott élnek, szaporodnak, s eszük ágában sincs visszatérni az erdőbe. A nyomkövetőkkel ellátott állatok napi mozgásterében a búvó- és táplálkozási helyük között alig pár száz méter a határ.

Belterületen az erdőket kezelő Pilisi Parkerdő a vaddisznókkal szemben nem „járhat el”. Ezért jogi háttér kell a vadfajok belterületi kezeléséhez, befogásához. Jóllehet a magántulajdon védelme minden érintettnek a saját feladata, a lakosságnak lehetővé kell tenni a károk elleni védekezést.

Ezért érdemes megfogadniuk az erdészet tanácsát, hogy ne etessék a vaddisznókat! Inkább zárják le az állatokat csábító kukák tetejét, ne szórjanak ki konyhai hulladékot. Fontos az elhanyagolt kertek takarást adó aljnövényzetének lekaszálása és a rossz kerítések felújítása is.

Ezek is érdekelhetnek