A polgármester is a helyi gazdáktól tudta meg: alapozzák a vasfüggönyt

Kivágott fák, kiirtott aljnövényzet jelzi a magyar katonák útját Mórahalomnál. Itt épül hétfő óta az ideiglenes kerítés egy mintaszakasza a déli határ mentén.

Ország-világMunkatársunktól2015. 07. 17. péntek2015. 07. 17.

Kép: Mórahalom, 2015. július 13. Egy munkagép az ideiglenes műszaki határzár építésének előkészítéseként földmunkákat végez a magyar-szerb határon, Mórahalom közelében 2015. július 13-án. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely, Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A polgármester is a helyi gazdáktól tudta meg: alapozzák a vasfüggönyt
Mórahalom, 2015. július 13. Egy munkagép az ideiglenes műszaki határzár építésének előkészítéseként földmunkákat végez a magyar-szerb határon, Mórahalom közelében 2015. július 13-án. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Pontosan egy hónapja, június 17-én jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, hogy ideiglenes kerítés épül a magyar–szerb határra. Az ellenzék körében csak vasfüggönynek emlegetett építményt a Szerbiából Magyarországra érkező menekültek megállítása érdekében húzzák majd fel a zöldhatáron. A Mórahalom közelében most épülő 150 méter hosszú mintakerítés a 175 kilométer hosszú, három méter magas építmény egy szakasza lesz. Felhúzásáról pedig a honvédség félszáznál kevesebb tagja, összesen 43 katona gondoskodik. Hétfő reggel óta dolgoznak Mórahalomtól 5 kilométerre, az erdei iskolánál a katonák. A munkához szükséges eszközöket a hódmezővásárhelyi laktanyából szállították – közölte a Belügyminisztérium. A tereprendezéshez egy lánctalpas buldózert és egy univerzális földmunkagépet használnak.

A munkáról előzetesen nem értesítették, a kerítés építéséről a helyi gazdáktól szerzett tudomást – közölte a Délmagyar.hu-val Mórahalom polgármestere, Nógrádi Zoltán. A helyi híradások szerint a környéken élők örülnek neki, abban bízva, nem csak a menekülteket állítja meg, de a bűnözőknek is megálljt parancsol. A magyar– szerb határon átlagosan naponta 1000 illegális határátlépő érkezik hozzánk.

 

----------------

Július 6-a óta jogi alapja is van a magyar–szerb kerítésnek – ekkor szavazott megépítéséről a parlament. Ugyanekkor döntöttek a határ menti ingatlantulajdonosok kártalanításáról, a menekültügyi eljárások felgyorsításáról és a menedékkérők közmunkára fogásáról. A határzárra összesen 6,5 milliárdot szán az állam – ennyit különítettek el erre a célra a költségvetésből.

Ezek is érdekelhetnek