Bőkezű uniós támogatás a szabad mozgás könnyítéséhez: út határok nélkül

Összeköt Erdéllyel az autópálya: az M43-as újabb szakasszal bővült, így egészen Temesvárig juthatunk el sztrádán Budapesttől.

Ország-világhj2015. 07. 17. péntek2015. 07. 17.

Kép: Nagylak, 2015. július 11. A Csanádpalota-Nagylak határátkelőhely 2015. július 11-én. Az elkészült az M43-as sztrádaszakaszt és a Csanádpalota-Nagylak határátkelőhelyet, valamint román oldalon a Nagylak (Nadlac) és Pécska (Pecica) között megépült 16 kilométeres A1 gyorsforgalmi útszakaszt ezen a napon adták át. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely, Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Bőkezű uniós támogatás a szabad mozgás könnyítéséhez: út határok nélkül
Nagylak, 2015. július 11. A Csanádpalota-Nagylak határátkelőhely 2015. július 11-én. Az elkészült az M43-as sztrádaszakaszt és a Csanádpalota-Nagylak határátkelőhelyet, valamint román oldalon a Nagylak (Nadlac) és Pécska (Pecica) között megépült 16 kilométeres A1 gyorsforgalmi útszakaszt ezen a napon adták át. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A hétvégén adták át a Makó és a két országhatár közötti szakaszt. Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes az eseményen elmondta, a kormány kiemelt célja, hogy minden autópályát egészen a határokig kiépítsen. Reményeik szerint hamarosan elkészül az észak-erdélyi szakasz is, amelynek segítségével az ott élő magyarok utazásai is könnyebbé válnak. Nem csak a magyar politikus, Marius Nica, a román kormány európai alapokért felelős minisztere is lelkes volt: történelmi mérföldkőnek nevezte a szakasz átadását, a két országot összekötő autópálya a magyar–román kapcsolatok szorosabbra fűzését is jelenti.

Az új, kétszer kétsávos, 23,1 kilométeres szakaszon három csomópont, tizennyolc híd és két pihenő épült. Az építkezés nettó 46,9 milliárd forintba került – ennek 85 százalékát az EU állta.

A Makó és a határ közötti szakasz idén még ingyen használható az e-matricás rendszerben, kivéve a 3,5 tonnánál nehezebb tehergépjárműveknek. A veszélyes hulladékot vagy élő állatot szállító kamionoknak azonban továbbra is a 43-as úton található nagylaki határátkelőt kell használniuk.