Figyeljen a kisbetűkre!

Olvasóink nagy részét is érinthetik a különféle közműszolgáltatásokkal kapcsolatos változások. Ilyen például a gázszolgáltatók eladása vagy felvásárlása, azaz tulajdonoscseréje, ami azt is jelentheti, hogy változnak az egyes ügyfelekkel kötött szerződések. Hasonló helyzet játszódik le, amikor néhány telefonszolgáltató egyoldalúan emelte meg – vagy szándékozott megemelni – az árait. Több százezer vagy akár millió embert érintő módosításokra lehet számítani akár az áramszolgáltatásban vagy a távfűtésnél is.

Ország-világ(hogy)2015. 07. 18. szombat2015. 07. 18.

Kép: Budapest, 2015. június 29. Szerződésmódosításra váró ügyfelek sorba állnak a Telenor Astoriánál lévő üzletében Budapesten 2015. június 29-én. A mobilszolgáltató július 1-jétől emelte volna a lakossági mobilszolgáltatások díjait, de ha az ügyfél nem fogadja el, az előfizetői szerződések változatlan feltételekkel hatályban maradnak. MTI Fotó: Balogh Zoltán, Fotó: Balogh Zoltán

Figyeljen a kisbetűkre!
Budapest, 2015. június 29. Szerződésmódosításra váró ügyfelek sorba állnak a Telenor Astoriánál lévő üzletében Budapesten 2015. június 29-én. A mobilszolgáltató július 1-jétől emelte volna a lakossági mobilszolgáltatások díjait, de ha az ügyfél nem fogadja el, az előfizetői szerződések változatlan feltételekkel hatályban maradnak. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Fotó: Balogh Zoltán

Mit tehetünk ebben a helyzetben? Először is: legyünk óvatosak és előrelátóak. Kutassunk, olvassunk, telefonáljunk egy kicsit – ezért vannak az ügyfélszolgálatok, a fogyasztóvédelmi szervek. Miként a telefonos áremelés példája is mutatja, nem vagyunk kötelesek elfogadni az egyoldalú szerződésmódosítást.

A kormány is próbál ez ellen tenni valamit, de csak azok vehetik igénybe, akik személyesen is jelzik, hogy számukra elfogadhatatlan a szolgáltató cég döntése, szerződésmódosítási szándéka. (A kormány hetekkel ezelőtt jelezte, hogy nem elfogadható az áremelés, lépéseket tett ez ellen. Az ügynek azonban még nincs vége, így nem tudható, hogy a fogyasztóknak tényleg kell-e majd, s ha igen, akkor mennyivel többet fizetniük.) Hasonló ügyek várhatók – ha nem is az árat, hanem a szolgáltatás eddigi megszokott rendjét illetően – a gázszolgáltatás terén is, hiszen a Főgáz veszi át a fél országot ellátó Tigázt. Ajánlatos tehát tüzetesen átböngészni a változásokról tájékoztató leveleket, s nem rögtön aláírni az elénk rakott szerződést.

Utólag reklamálni már nagyon nehéz és többnyire eredménytelen.

Ezek is érdekelhetnek