Kis éji örömzene

Sosem könnyű a popénekesnőnek megterveznie karrierje második felét. A zenei ipar – kimondva vagy kimondatlanul – a fiatalokból él, akik leginkább a saját korosztályukból keresik ikonjaikat. Egy negyven feletti énekesnőt már nemigen hívnak azokra a fesztiválokra, ahol fiatalok tízezrei buliznak – vagy csak poénból, amire meg nem mindegyikük vevő.

Ország-világL. G.2015. 07. 06. hétfő2015. 07. 06.

Kép: Budapest, 2013. május 10. Szulák Andrea énekesnő és a Budapest Jazz Orchestra koncertje a budapesti MOM Kulturális Központban 2013. május 10-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd, Fotó: Koszticsák Szilárd

Szulák Andrea
Budapest, 2013. május 10. Szulák Andrea énekesnő és a Budapest Jazz Orchestra koncertje a budapesti MOM Kulturális Központban 2013. május 10-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd

Szulák Andrea tudja ezt, így tudatos pályaépítésbe kezdett azzal, hogy színházi munkái mellett a dzsessz örökzöld dallamai irányába váltott. Markáns alt hangjának nagyon jól áll e műfaj, s ő maximálisan ki is használja adottságait. Cseke Gábor zongorista kísérte azon az estén, amikor klasszikus dzsesszstandardokat énekelt. Mondhatnánk, hogy unalomig ismert örökzöldeket, de Szulák Andrea kifinomult előadása, egyéni értelmezése izgalmas élménnyé tette a programot a Múzeumok Éjszakáján a Törley Látogatóközpontban. Szabadtéren, fesztiválozók mozgása és alapzaja kíséretében dzsesszt énekelni nem a leghálásabb feladat. De a művész közvetlensége mutatta, hogy ezt nem veszi zokon: poharazgasson csak mindenki a kedvére, legyen az örömzenélés részese.

Ebben Cseke Gábor méltó társnak bizonyult briliáns zongorajátékával és improvizációival: ragyogó ízléssel kísérte az énekesnőt, s amint lehetősége nyílt, szólóival új minőséget adott valamennyi dalnak. Gershwin Summertime című klasszikusával indult az este, majd jó ritmusban váltakoztak a balladák és a gyorsabb tempójú dalok. Szulák Andrea a műsor derekán latin dzsesszt énekelt – humorral, lélekkel, szívvel.

Vladimir Cosma Hulló falevelek című szerzeményét éreztem talán az este legerősebb pillanatának, mely a legnagyobb tapsot kapta. S a találkozást a művésznő önironikus poénnal köszönte meg a publikumnak: „Vigyék a hírét, hogy sokkal helyesebb, fiatalabb és vékonyabb vagyok, mint a tévében…”

Ezek is érdekelhetnek