Kis magyar vadnyugat - Kinek kellett volna aratnia Kishantoson?

Hiába nyert pert jogerősen a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ a Mező Vidék Bt. ellen, ez utóbbi cég az elmúlt hét végén learattatta azt a gabonát, amelyet előzőleg úgy vetett el, hogy arra nem volt jogosultsága. Ács Sándorné, a Vidékfejlesztési Központ ügyvezetője az eseményt dokumentálni akarta, ezért erről fényképfelvételeket készített. Ekkor az aratást irányító személy hamisítatlan vadnyugati módszert alkalmazott: kiragadta a kezéből a gépet, s csak akkor adta vissza, miután a felvételeket törölte a memóriakártyáról. A sértett a rendőrség segítségét kérte.

Ország-világHardi Péter2015. 07. 18. szombat2015. 07. 18.
Kis magyar vadnyugat - Kinek kellett volna aratnia Kishantoson?

Az ügy előzményéhez tartozik, hogy az elmúlt hónapban a másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék ítélete szerint az eredetileg salgótarjáni székhelyű, építési vállalkozásként ismert Mező Vidék Bt. nem is pályázhatott volna az állami tulajdonú földre, mivel korábban nem foglalkozott mezőgazdasággal. Ezt erősíti, hogy a föld műveléséhez szükséges eszközei máig nincsenek. A mostani aratást egy másik nyertes vezényelte Sárbogárdról – tudtuk meg Ács Sándornétól. A Mező Vidék Bt. tavaly tavasszal azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy kiszántotta a kishantosiak vetőmagborsóját. A kár akkor 6,5 millió forint volt. Az akció azért is megmagyarázhatatlan, mert a területet abban az évben parlagon hagyták.

A 28 hektárnyi búza viszont semmiképpen nem maradhatott volna a határban. Kinek kellett volna learatnia? – tettük fel a kérdést Ács Sándornénak. Mivel a terület állami tulajdonban van, ezért a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnek (NFA), hangzott a felelet. Ez azonban nem így történt, az NFA a jelek szerint nem intézkedett a több millió forint értékű gabona csűrbe takarításáról, s hagyta, hogy arra jogosulatlan személyek arassanak. A bírósági ítéletből következik az is, hogy a gabona értékesítéséből befolyó összeg közvagyon, ezért az államot illeti meg.

Ezek is érdekelhetnek