Komolyan számolnak vele - írtuk róla 50 évvel ezelőtt...

Ezt írtuk... (július nwgyedik hetében) a Szabad Föld 10, 20, 20, 40, 50 és 60 évvel ezelőtti számaiban.

Ország-világSZF-ajánló2015. 07. 28. kedd2015. 07. 28.
Komolyan számolnak vele - írtuk róla 50 évvel ezelőtt...

1955. 
A Magyar Távirati Iroda jelenti: Az igazságügy-miniszter Mindszenty Józsefnek, tekintettel saját és a római püspöki kar kérelmére, valamint korára és egyészségi állapotára, börtönbüntetése megszakítását engedélyezte. Tartózkodási helyéül a püspöki kar által rendelkezésére bocsátott egyházi épületet jelölte ki. 

1965. 
A minap zajlott le – immár hetedszer – tíz nemzet középiskolás diákjainak számtani versenye, a matematikai „olimpia”. Harmadik olimpiáján szerepelt a harmadik gimnazista Lovász László, ezúttal olyan sikerrel, amit legfeljebb már „csak” megismételni lehet: a bajnokok között is elsőnek, abszolút győztesnek hirdették ki. Lovász Laci egy tüskés hajú, kedves kölyökarc, és semmi „csodagyerekes”, tudósi koravénség. Szerényen mesél az olimpiáról, ami ezúttal az NDK-ban volt, és az ottani élményeiről. Tudását mind szélesebb körben tartják szemmel, sokan bíznak benne, sokat várnak még tőle. Vagyis, esetében kétszeresen is fogalmazhatunk így: komolyan számolnak vele…

1975. 
Mostanáig titok volt előttem, hogy egy vadonatúj farmernadrágot hogyan lehet percek alatt rongyossá varázsolni. Most már tudom, mert az egyik balatoni sátortáborban tanúja voltam a nadrágavatásnak. Először vízbe mártották, majd homokkal szórták meg a farmert. Ezután két legény a farmert egy rücskös törzsű fához vitte, majd, mintha fűrészelnék a fát, úgy húzogatták a törzsön a nadrágot. A befejező művelet: az egyik srác zsebkésével lenyisszantott mindkét szárból egy-egy arasznyit, kirojtozta a vágott széleket, s máris elkészült a legújabb divat szerinti farmer.

1985. 
A házasságunk hamar ellaposodott. Eleinte összekötött bennünket a szex, ma már az se. Az utóbbi években azonban mindig történik velem valami. A csoportvezetőm például kivitt a Duna-parti faházába, de hideg volt, rendetlenség, lekopott rólam. Később egy fodrász kezdett ki velem, egy idő után őt is elküldtem. Viszont új szerelmi életemet olyan érdekesnek találtam, hogy titkos naplót kezdtem vezetni a megtörtént nyolc esetről. Ám az apósom kifestette a fészert és megtalálta az oda eldugott naplót. Azóta ez a téma közöttünk, fenyeget, hogy kiad a fiának. Úgy látom, az öreg legszívesebben azt venné, ha vele is jóba kerülnék, akkor hallgatna. Már benne is lennék a dologban, de mi lesz, ha kitudódik?

1995. 
Az álmodozók, az idealisták, a filozófusok, forradalmárok kora lejárt. Nem csodálkoznék egy ilyen szövegű hirdetésen: Politikai párt elnököt, főtitkárt, szónokot, szerény és rugalmas frakcióvezetőt, néhány politikai manökent alelnöki tisztségre sürgősen keres. Ajánlatokat a „Más pártban, trendben, politikai világképben szerzett tapasztalat is hasznos” jeligére kérünk. De más jeligék is szóba jöhetnek, mondjuk: „Vélemény nem számít”, vagy: „Ez is olyan szakma, mint a többi…”

2005.
Amerikában a világhálóra kerülnek a szexuális bűnözők nevei és fotói, a listáról lekerülni nem lehet, ebben a műfajban nincs elévülés, mert nincs gyógyulás sem. Vagyis a világ legtökéletesebb demokráciájában sincs más eszköz a szexuális bűnözők ellen, mint a nyilvánosság. Továbbá: a világ legtökéletesebb demokráciájában szünetelnek a pedofilok, szexuális bűnözők személyiségi jogai. Mert joga az ártatlannak van.

Ezek is érdekelhetnek