Kukába a foltossal!

Bármilyen gondosan is vásárolunk és tároljuk az élelmiszereket a hűtőben vagy a spájzban, előfordul, hogy némelyik egy idő után megpenészedik. Kidobni sajnáljuk, próbáljuk menteni, ami még menthető, ám a színes foltokkal tarkított harapnivalók többségének a kukában a helye – figyelmeztetnek a Táplálkozási Akadémia szakértői.

Ország-világH. E.2015. 07. 22. szerda2015. 07. 22.
Kukába a foltossal!

A színük lehet zöld, fekete, fehér, abban azonban valamennyi penészfajta megegyezik, hogy előszeretettel virulnak 20-25 fokos hőmérsékleten, savas, nedves közegben, s akadnak, amelyek a hűtőszekrény klímáját kedvelik. Szaporodásukhoz az élelmiszerek összetevőit – vizet, szénhidrátot, nitrogént, ásványi anyagokat – használják fel, miközben anyagcseretermékeket, fehérjéket és toxinokat választanak ki. Így megváltoztatják az élelmiszerek fizikai, kémiai és érzékszervi tulajdonságait. A megromlott ételek és italok károsak az egészségre: a penészgombák allergiás reakciót, légzési nehézséget válthatnak ki, egyes fajtáik pedig mérgező anyagokat termelnek. Persze nem minden penész ártalmas – gondoljunk csak a szalámi héjára vagy az érlelt sajtokra –, a gyógyszeripar is használ penészgombát például az antibiotikumok előállításában.

Mi a teendő, ha megjelennek a gyanús foltok? A penészes élelmiszert ne szagolgassuk, hanem zacskóba csomagolva gyorsan szabaduljunk meg tőle, és vegyük szemügyre a szomszédságában tárolt élelmet is, nem terjedt-e át a fertőzés. A legtöbb esetben a penészes étel menthetetlen, de előfordul, hogy egyes részeit még felhasználhatjuk:

- A penészes kenyeret, péksüteményt, a száraz hüvelyest és az olajos magokat gondolkodás nélkül ki kell dobni.
- A puha zöldségeknek (uborka, paradicsom stb.) is a kukában a helye, míg a keményebbeket (káposzta, sárgarépa stb.) felhasználhatjuk, ha a penészfolt körül legalább 2,5 centit levágunk belőlük.
- A romlott réteg eltávolításával a lekvároknál sem érdemes kockáztatni, mert a penész a maradékban is mérget termelhet.
- A felvágottól, virslitől, szalonnától, a krém-, friss, reszelt és szeletelt sajttól ugyancsak meg kell válni, de a téliszalámi és a szárazon pácolt sonka elfogyasztható.
- A kemény sajtot is megehetjük, ha gondosan levágjuk róla a penészes részt, a lágy sajt azonban – mint a brie vagy a camembert – kidobandó, ha a sajtkészítéshez szükséges nemes penészen kívül egyéb foltot észlelünk rajta.
- A megpenészedett főtt ételtől rövid úton meg kell szabadulni.

Ezek is érdekelhetnek