Marilyn méregdrága névtáblájától a sajátos észak-koreai személyzeti politikáig - Hírmorzsák

Hírmorzsák a Szabad Föld 2015. 27. számának Külvilág rovatában.

Ország-világMunkatársunktól2015. 07. 04. szombat2015. 07. 04.
Marilyn méregdrága névtáblájától a sajátos észak-koreai személyzeti politikáig - Hírmorzsák

ÁTVILÁGÍTVA
Elárverezte Marilyn Monroe sírjának eredeti névtábláját a Julien’s aukciósház. A legtöbbet ajánló rajongó mintegy 60 millió forintnak megfelelő dollárt áldozott. A diszkrét táblába annak idején a Marilyn Monroe 1926–1962 feliratot vésték. A hetvenes években a rajongók simogatásai miatt a temető gondnokságának le kellett cserélnie a bronzcsíkot. Az árverésen a szőke filmcsillag kézirataira és egy röntgenfelvételére csaphattak le az érdeklődők.

TARTHATATLAN
Havi 1,4 millió eurónyi tartásdíjat (több mint 435 millió forintot) fizet majd volt feleségének, az egykori színésznőnek, Veronica Lariónak Silvio Berlusconi, Olaszország korábbi miniszterelnöke. Adózás után csak 800 millió euró marad az exfeleség számláján, de még így sem panaszkodhat. Lario és Berlusconi csaknem 25 évig voltak házasok, válásuk után pedig még havi 3 millió eurós feleségtartási díjat ítéltek meg. A volt férj fellebbezett.

3000-en
vettek végső búcsút Japánban
egy vidéki vasútállomáson a 16 évesen elhunyt macskától, a tiszteletbeli állomásfőnök Tamától. A négylábút 2007-ben nevezték ki Kisi vasúti megállóhely állomásfőnökévé, hogy az állomáson maradhasson. Jelenléte milliárdos nagyságrendben lendítette fel a térség gazdaságát, ezért intézővé és a vasúttársaság tiszteletbeli elnökévé léptették elő. Két beosztottat is kapott, Csibi és Miiko macskákat.

LEÉPÍTETTÉK
Korrupció és engedetlenség miatt végezték ki Ma Von Csunt, az észak-koreai Nemzeti Védelmi Bizottság tervezőrészlegének vezetőjét, az új repülőtér főépítészét. A kivégzés éppen akkor történt, amikor a reptér építési munkálatai leálltak, mivel a diktátor elégedetlen volt. A tervezők nem voltak képesek a párt szépségideálját formába önteni.

BOSSZÚÁLLÓK
Belehalt sérüléseibe Hisám Barakat egyiptomi főügyész, miután az őt szállító autókonvojt pokolgépes támadás érte Kairóban. Az Iszlám Állam egyiptomi szárnya május 21-én arra szólította fel híveit, hogy kövessenek el támadásokat vezető bírók ellen. Murszi távozása óta Barakat különféle erőszakcselekmények miatt iszlamisták ezreit küldte tömegperekben büntetőbíróságok elé.

Ezek is érdekelhetnek