Miért rémítették halálra Kárpátalja békés lakosságát? Valaki hazudik

Vadkeletet idéző vérbő, puskaporos hangulatban telt a hétvége a kárpátaljai Munkácson. Tűzharcban csaptak össze a helyi – mellékesen országgyűlési képviselőként is ténykedő – maffiózó alattvalói és a Jobboldali Szektor hívei. A három halottal és tizenegy sebesülttel járó lövöldözés odáig fajult, hogy Lóka község polgármestere már a békés lakosság kimenekítési tervét is ismertette a nyilvánossággal. A nagy küzdelem előzményeit a hősök olyannyira ellentétes módon tálalták, hogy joggal tételezzük fel: az igazság valahol odaát van.

Ország-világM. M.2015. 07. 17. péntek2015. 07. 17.

Kép: Two police cars on fire are seen at the site of unrest in Mukhachevo, Western Ukraine, Saturday, July 11, 2015. At least two people were killed Saturday in a gun and grenade attack in a western Ukraine city involving the country’s notorious nationalist militia Right Sector. The violence in the city of Mukhachevo, near the Polish and Hungarian borders, broke out at a sports facility reportedly controlled by a national parliament member from a faction opposed to Right Sector. (AP Photo), Fotó: AP

Miért rémítették halálra Kárpátalja békés lakosságát? Valaki hazudik
Two police cars on fire are seen at the site of unrest in Mukhachevo, Western Ukraine, Saturday, July 11, 2015. At least two people were killed Saturday in a gun and grenade attack in a western Ukraine city involving the country’s notorious nationalist militia Right Sector. The violence in the city of Mukhachevo, near the Polish and Hungarian borders, broke out at a sports facility reportedly controlled by a national parliament member from a faction opposed to Right Sector. (AP Photo)
Fotó: AP

Az országgyűlési képviselőt elmondása szerint azért keresték meg a PSZ kárpátaljai tagjai az érdekeltségébe tartozó sportkomplexumban, hogy a támogatását kérjék a Kelet-Ukrajnában megsebesült harcostársaik szanatóriumi rehabilitációjához. Mihajlo Lanyo ebbe bele is egyezett, és éppen a létesítményben kávézott a PSZalakulat parancsnokával, amikor az udvaron eldördültek a lövések.

Ukrajnában bármi megtörténhet, sőt annak az ellenkezője is. Így nem meglepő, hogy a PSZ vezetője egészen más változatban tálalta a történteket egy trendi videoüzenetben. E szerint Lanyónak nem tetszett, hogy a PSZ járőrei ellenőrzésük alá vonták a kárpátaljai határátkelőhelyeket és akadályozták az ott folyó csempészkedést. Lanyo barátilag figyelmeztette őket, ne rontsák az üzletét, mivel mögötte Kárpátalja rendőrparancsnoka és egy befolyásos oroszbarát ukrán politikus és pártvezető áll. A nyomaték kedvéért a találkozón megjelent 12 fős csoportot száz felfegyverzett ember várta. A Transparency International 2014-es korrupciós indexében Ukrajna a 175 helyből a 142.-en áll a megvesztegethetőséget illetően. Ennek fényében ki-ki döntse el, van-e okunk kételkedni a „terroristavezér” állításaiban.