Ok nélkül

Egészséges, mégis vágyja a halált egy 24 éves lány. Eutanáziát kér, s meg is kaphatja – olvashattuk a megdöbbentő hírt. A huszonéves Laurát Belgiumban a halálba segíthetik az orvosok, ha kitart az elhatározása mellett. A depressziós leány állítólag úgy döntött: „az élet nem neki való”, ezért több öngyilkossági kísérlete után „profi” eszközöket kér a távozáshoz.

Ország-világP. E.2015. 07. 08. szerda2015. 07. 08.
Ok nélkül

Ez a belgáknál azért lehetséges, mert elismerik, hogy a lelki fájdalom is lehet elviselhetetlenül erős, ezért pszichés panaszok miatt is sürgethető a vég. Belgium egyes részein hat év alatt több mint kétszeresére nőtt az eutanáziát kérők száma – már minden huszadik beteg így szeretné befejezni az életét. Leginkább olyanok választják e kiutat, akik a gyógyíthatatlan kór – jellemzően a rák – utolsó két hetében a fájdalom elől menekülnek. A pszichiátriai betegek is mind gyakrabban szabadulnának így az élet túl nehéznek tartott terhétől.

Már az is szívfájdító, ha egy életerős kutyát vagy macskát azért altatnak el, mert a gazdája nem tart rá igényt. Hogyan képzelhető el a hasonló vég egy fiatal, fizikailag teljesen egészséges emberi lény számára?  Józan ésszel sehogy. Még akkor sem, ha maga kéri, hívja, sürgeti a halált. Senki sem vonja kétségbe, hogy a lelki kínoktól is nagyon szenvedhetünk, mint ahogyan azt sem, hogy a fiatal felnőtt is érezheti kilátástalannak a sorsát. Sok pszichiátriai kórkép éppen e korban, a felnőttség küszöbén lángol fel. Ám ki akarna annak a doktornak a helyében lenni, aki rábólint a kérésre, asszisztál hozzá – utólag valahogy csak el kell számolnia a lelkiismeretével. Talán lesz olyan gyógyító, aki inkább abban segít Laurának, hogy legyen kedve köztünk maradni…

Ezek is érdekelhetnek