Van hűtött ivóvíz? Pihenhetnek az árnyékban? Szabálytalanságok a hőségben

Munkavédelmi ellenőrzéseket tartott a Nemzetgazdasági Minisztérium munkafelügyeleti Főosztálya az év addigi legmelegebb periódusában, július 4–8. között, amikor több hőmérsékleti rekord is megdőlt.

Ország-világ(biczó)2015. 07. 24. péntek2015. 07. 24.

Kép: Budapest, 2015. július 6. Aszfaltozó munkás dolgozik a kánikulában a fonódó villamosvágányok építési munkálatain a Margit híd budai hídfőjénél 2015. július 6-án. Az országos tiszti főorvos július 4-től július 8-án éjfélig hőségriadót rendelt el, mert ebben az időszakban eléri vagy meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot. MTI Fotó: Máthé Zoltán, Fotó: Máthé Zoltán

Van hűtött ivóvíz? Pihenhetnek az árnyékban? Szabálytalanságok a hőségben
Budapest, 2015. július 6. Aszfaltozó munkás dolgozik a kánikulában a fonódó villamosvágányok építési munkálatain a Margit híd budai hídfőjénél 2015. július 6-án. Az országos tiszti főorvos július 4-től július 8-án éjfélig hőségriadót rendelt el, mert ebben az időszakban eléri vagy meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Fotó: Máthé Zoltán

Az ellenőrzéseket olyan cégeknél végezték, amelyek épület-, út- és közműépítést, mezőgazdasági tevékenységet, csatorna-karbantartást, zöldterület-kezelést vagy őrző-védő tevékenységet végeznek, de górcső alá kerültek a pékségek, a konyhaüzemek, a vendéglátóhelyek és a raktározó cégek is. A hatóság az ellenőrzött 304 vállalkozás 27 százalékánál, azaz 81
cégnél talált valamilyen szabálytalanságot. A dolgozók esetében hasonló arányokat láthatunk, 4205 munkavállaló 25 százaléka, vagyis 1075 személy volt érintett.

A leggyakoribb mulasztás, hogy az ivóvíz mellé nem adtak poharat. Több helyen egyáltalán nem hűtötték az italt, ami szintén szabálytalan. A gépiparban előfordult olyan eset, hogy a palackozott ivóvizet veszélyes anyagokat tartalmazó edények közelében tárolták. Mezőgazdasági munkák között arra is volt példa, hogy a munkaterületektől csak több száz méterre volt ivóvíz, amiért a dolgozóknak saját kerékpárjukon kellett elmenniük.

A megfelelő pihenőidőt a legtöbb cég biztosította, sokan pedig átszervezéssel kerülték el, hogy a legnagyobb hőségben is dolgozni kelljen. A közmunkaprogramok keretében nem reggel 8-ra, hanem 6-ra időzítették a munkakezdést, így a résztvevők a délutáni hőség előtt végezhettek. Még mindig előfordul, hogy a munkavállalók nem tudják a pihenőidőt árnyékos helyen eltölteni.

A szokatlan hőség fizikai munkával párosulva, a közérzet- és a teljesítőképesség romlása mellett ájulást, napszúrást, hőpangást, hőgutát okozhat, de a meleg miatt könynyebben alakulnak ki balesetveszélyes helyzetek is.

Ezek is érdekelhetnek