Tatárkából kását

Pohánkának, pogánybúzának, tatárkának is nevezik, merthogy a pogány mongolok és törökök vették először termesztésbe, hazánkba pedig a tatárok közvetítésével került. Évszázadokon át általánosan fogyasztották, de főleg a mezőgazdaságból élő szegényebb családok asztalán volt gyakori.

Ország-világValló László2015. 08. 11. kedd2015. 08. 11.
Tatárkából kását

Mára megfordult a helyzet: leginkább az egészségtudatosan táplálkozó, igényes fogyasztói körök élnek vele. Nem véletlenül, hiszen zsírtartalmának jelentős része telítetlen zsírsav. Annyi fehérjét tartalmaz, mint a búza, ámde ebben olyan értékes esszenciális aminosavak vannak, melyeket az emberi szervezet nem vagy csak igen csekély arányban képes előállítani. Emellett jelentős mennyiségű ásványi anyagot találhatunk benne, valamint számos nyomelemet és a B-vitamin-család szinte minden tagját. Igen gazdag a különösen értékes P-vitaminban, amely kiemelt jelentőségű a szív- és érrendszer védelmében. Rosttartalma révén ajánlott a székrekedésre hajlamosak és az energiaszegény diétára szorulók számára. S mivel nincs benne glutén, a lisztérzékenyek is élhetnek vele.

A hajdinából szinte minden olyan étel elkészíthető, mint a hántolatlan rizsből. A hántolt szemeket levesbetétként, köretként, vagy – önálló ételként – kása formájában is fogyaszthatjuk. Lisztjéből kenyér, lepény, sütemény, palacsinta készülhet, de krémlevesnek, fasírtnak is alkalmas. Mivel íze kissé kesernyés és sütési tulajdonságai sem a legjobbak, tanácsos nagyobb sikértartalmú liszthez keverve használni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek