Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Olcsóbb vizsgálati módszereken dolgoznak a Debreceni Egyetem Élelmiszer-tudományi Intézetének kutatói a hamisított mézek felismerésére. Mintegy tíz éve foglalkoznak mézvizsgálatokkal. A mostani kutatásuk főszereplői a termelői mézek, de vizsgálnak hazai és külföldi kereskedelmi forgalomban kaphatót is – tudtuk meg Zipa Nikolett adjunktustól.
A laboratóriumban analizálják a pollen-, a mikro- és makroelem-, a flavonoid-, a sav-, a nedvesség-, a HMF- (hidrol-metil-furfurol), a prolin-, a cukortartalmat és ezek összetevőit, mérik az enzimaktivitást, az elektromos vezetőképességet – tehát górcső alá veszik a méz valamennyi alkotóelemét. A mézet jórészt alkotó gyümölcs- és szőlőcukor bomlásterméke, a HMF természetes állapotban is jelen van a mézben, aminek az átlagosnál nagyobb tartalma utalhat a magas hőmérsékleten történt kezelésre vagy a hosszú tárolási időre – azaz a hamisításra. Ezért különböző cukortermékek segítségével a saját laboratóriumukban is „hamisítanak” mézet, hogy az ilyenek felismerésére kevésbé költséges módszereket dolgozzanak ki. A méz elektromos vezetőképessége, a prolin-, a fenol- és a flavonoidtartalom olyan tulajdonságok, melyek vizsgálatával az egyes mézfajták közötti különbségek meghatározhatók, illetve az adott minta növényi eredete a külső jegyek figyelembevételével feltérképezhető.
Csupán egy-egy tulajdonság meghatározására költséges elemzés szükséges, amivel nem biztos, hogy kideríthető a hamisítás, viszont több olcsóbb méréssel nagyobb az esély a csalás kiszűrésére. A debreceni intézeti kutatók vizsgálati módszerei a nyitrai és a kolozsvári szakemberek figyelmét is felkeltették.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu