Itt az utolsó felvonás! Lehúzzák a rolót

Minden bizonnyal az utolsó felvonásához érkezett a Vértesi Erőmű bezárásáról szóló dráma. A közelmúltban a tulajdonos, vagyis az államot képviselő Magyar Villamosművek vezetői is arról beszéltek, hogy a még mindig több száz embernek kenyeret adó cég megmentésére szőtt legújabb terv, a hulladéktüzelés sem reális. Ehhez ugyanis évente legalább 600 ezer tonna hulladékra lenne szükség, ám 100 ezer tonna összegyűjtésénél többre nincs valódi esély – a rezsicsökkentés miatt ugyanis a hulladékgyűjtésre szakosodott cégek nagy része veszteséges.

Ország-világHardi Péter2015. 09. 20. vasárnap2015. 09. 20.

Kép: vértesi hőerőmű energia oroszlány 2009 03 23 Fotó: Kállai Márton

Itt az utolsó felvonás! Lehúzzák a rolót
vértesi hőerőmű energia oroszlány 2009 03 23 Fotó: Kállai Márton

Oroszlány és Bokod ötezer lakásának távhőellátása – amelyre a cég 2020-ig kötelezettséget vállalt – a tervezett lépések miatt nem kerül veszélybe, azt gáz égetésével teszik majd lehetővé körülbelül 120 munkavállaló közreműködésével.

Az viszont bizonyos, hogy a széntüzeléses áram- és hőtermelés elsősorban gazdaságtalanság miatt ez év végéig befejeződik. Maga a szénbányászat az erőművet tápláló márkushegyi bányában már a múlt év végén leállt, azóta már a 400–500 méterről korábban felszínre hozott energiahordozót égetik.

Az év elején 270 bányászt bocsátottak el a cégtől, amely az ország szeneseinek gyűjtőhelyévé vált: az 1981 óta termelő Márkushegy az egyik utolsó lehetőséget nyújtotta ahhoz, hogy a nyugdíjhoz szükséges 6000 műszakot a bányász teljesítse. Jelenleg a föld alatt lévő eszközök kimentése, rekultivációja folyik. Ez valameddig még megélhetést nyújt a bányászok egy részének.

A régóta masszívan veszteséges céget egyébként az Európai Unió játékszabályai szerint már korábban be kellett volna zárni. Ezt mind ez idáig úgy sikerült elkerülni, hogy Brüsszel engedélyével az áramszámlába épített úgynevezett szénfillérekből összegyűlt tekintélyes summa, 43 milliárd forint a bezárás elnyújtására fordítható. A kassza lassan kimerülőben, a Vértesi Erőműben pedig lehúzzák a rolót.

Ezek is érdekelhetnek