Egyedülálló látványosság lesz a felújított zsinagóga szomszédságában álló, romos Serházból

Kristálypalackba zárt bor - Újabb látványossággal, bormúzeummal bővül a tokaji nevezetességek sora. A már korábban, mintegy félmilliárd forintból felújított zsinagóga szomszédságában álló régi, hosszú ideig romos Serházat rekonstruálják.

Ország-világB. G.2015. 11. 01. vasárnap2015. 11. 01.
Egyedülálló látványosság lesz a felújított zsinagóga szomszédságában álló, romos Serházból

A Magyarországon egyedülálló, interaktív bormúzeum kialakítása – amelyet egy nyertes uniós pályázatból finanszíroznak – a tokaji kultúrnegyed helyreállításának utolsó szakasza. A centrum összesen 2000 négyzetméteren mutatja be a Föld tíz világörökségi borterületét, köztük a tokaj-hegyaljai történelmi borvidéket is.

A tervek szerint az épület pincéjében helyezi el a Borok Bora Alapítvány azt a 4000 légmentesen, kristálypalackba zárt tokaji aszút, amelyet nagy körültekintéssel választanak majd ki. A kristályüveg fő jellemzője az a speciális dugó, amely akár 500 évig is képes hermetikusan lezárni a palackot; ezt persze tízévente ellenőrzi majd egy szakértőkből álló bizottság, hogy lássák, megfelelő körülmények között meddig tartható el a királyok borának nevezett nedű. Az eddigi tapasztalatok szerint korlátlan ideig.

Ezek is érdekelhetnek