Többféle segítség létezik elnyomorodó, vagy bűnözők áldozatává váló nyugdíjasoknak

Sokan havi 50–60 ezer forintos nyugdíjból kénytelenek megélni. Rossz hír, hogy jövőre sem emelkednek számottevően a nyugdíjak, viszont segíthetnek azok az állami támogatások, amelyekre ők is jogosultak lehetnek.

Ország-világB. H.2015. 11. 07. szombat2015. 11. 07.

Kép: Konyha fözés főzés aludttej Nógrádkövesdi szegények idősek idösek nyugdijasok nyugdíjasok 2014.10.10. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Többféle segítség létezik elnyomorodó, vagy bűnözők áldozatává váló nyugdíjasoknak
Konyha fözés főzés aludttej Nógrádkövesdi szegények idősek idösek nyugdijasok nyugdíjasok 2014.10.10. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

A napi megélhetés is nehéz abból a nyugdíjból, amelyet a postás visz hónapról hónapra sok idős embernek. Kevéske segítség azonban az államtól is igénybe vehető. Ha valaki már a létfenntartását veszélyeztető élethelyzetbe került, igénybe veheti a nyugdíjasok egyszeri segélyét. Ennek feltétele, hogy havi jövedelme nem haladja meg közeli hozzátartozójával közös háztartásban a 75 ezer forintot, egyedül élőknél pedig a 85 ezret. Egyszeri segély évente egy alkalommal állapítható meg, a minimális összege 15 ezer forint.

Méltányossági nyugdíjemelést akkor kaphat valaki, ha a havi bevételének összege nem magasabb 75 ezer forintnál. Mindkét kérelem esetében az ONYF Központjához, a Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz vagy a kérelmező lakóhelye, tartózkodási helye szerint illetékes kormányhivatalhoz kell fordulni. Kevesen tudják, hogy a gyógyászati segédeszköz kiváltásával kapcsolatos utazáshoz utazási költségtérítés is jár, ha a segédeszközt a lakóhelyhez legközelebbi szaküzletben vásárolják meg. Ezenfelül kölcsönzésre vagy a tb által támogatott, rendeltetésszerűen használt, idő előtt meghibásodott termékeknél akár a javításra is lehet támogatást kérni.

Azokon az időseken, akik bűncselekmény áldozatává  válnak, pénzügyi segély, valamint állami kárenyhítés segíthet. A pénzügyi segélyről a területi áldozatsegítő szolgálat méltányossági döntéssel határoz, s ekkor nem a szociális körülmények, hanem a bűncselekmény következtében kialakult helyzet a mérvadó. A bűncselekményt követő három munkanapon belül lehet azonnali pénzbeli támogatást kérni. A bűncselekmény elkövetését követő három hónapon belül állami kárenyhítésért folyamodhatnak azok, akik valamilyen erőszakos bűncselekmény áldozatává váltak, továbbá jövedelmi helyzetük miatt támogatásra szorulnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek