A kancellár Az Év Embere - három választás mutatja majd, hogy milyen a hangulat

Első ízben kérte Angela Merkel pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) a menedékkérők számának csökkentését a kancellártól. A múlt vasárnap kezdődött pártkongresszus előtt kérdés, folytathatja-e Merkel a hazai, még a baloldali pártok többsége által is támogatott liberális politikáját?

Ország-világ(markos)2015. 12. 18. péntek2015. 12. 18.
A kancellár Az Év Embere - három választás mutatja majd, hogy milyen a hangulat

Az Év Emberének választott Angela Merkel nincs könnyű helyzetben pártjának, a német kereszténydemokraták kongresszusán. Az előtte álló feladatai nehezek: a migrációs szabályok megszigorítása, az EU külső határainak védelme, megegyezés Törökországgal, végső soron a menekültek vándorlásának globális megállítása – ennyit vár tőle nemcsak egy gazdaságilag rendkívül erős ország, hanem egy egész kontinens is. 

A kongresszust megelőzően Merkel azt nyilatkozta, továbbra sem hajlandó módosítani menekültpolitikai irányvonalán, kormányfői hitelessége védelmében elutasítja annak megjelölését, hogy Németország évente mennyi menekültet fogad be.

A kancellárnak gyors megoldásokról kell gondoskodnia, ugyanis jövő év elején három tartományban lesznek választások: Baden-Württembergben, Rajnavidék- Pfalzban és Szász-Anhaltban. Ez jó alkalom arra, hogy lemérje a politikai hangulat változását, azt, hogy a németek Merkel mögött állnak-e. Ha a tartományi parlamentekben a jobboldali, bevándorlásellenes Alternatíva Németországért (AfD) sikeresen szerepel, az vízválasztónak számítana: szövetségi szinten elsőként jutna nagyobb szerephez egy, a CDU-tól jobbra álló párt.

Ezek is érdekelhetnek