Álomlak a Tűzoltóban

IGÉNYESEN BERENDEZETT lakásokban tölthetik a családok idejüket, amíg beteg gyerekük a budapesti Tűzoltó utcai Gyermekklinikán gyógyul. Vajk is itt lakott az édesanyjával, kemoterápiás kezeléseket kapott.

Ország-világBiczó Henriett2015. 12. 26. szombat2015. 12. 26.

Fotó: Üveges Zsolt

Álomlak a Tűzoltóban Fotó: Üveges Zsolt

Miért nincs nekem otthon ilyen ágyam? – kérdezi a nyolcéves Vajk az édesanyját, miközben le-föl mászkál, bújócskázik, élvezi az emeletes ágyban rejlő lehetőségeket. Senki meg nem mondaná róla, hogy kemoterápiás kezelésre jár, és már másodszor „vendége” a Tűzoltó utcai Gyermekklinika és az Őrzők Alapítvány egyik 47 négyzetméteres lakásának. Nem akármilyen lakásról van szó, bármelyik lakberendezési újságban megállná a helyét. Meleg színek az uralkodók, a falakon állatfigurák, kényelmes és színes bútorok szinte minden sarokban. Tágas, jól felszerelt a konyha és a fürdőszoba, sokan csak álmodnak ilyen otthonról.

Az Őrzők Alapítványnak hat lakása van a Klinika melletti épületben. Jól tudják, mit jelent a vidéki családoknak, ha a gyerekek gyógykezelése alatt úgy tölthetnek itt akár több hónapot, mintha otthon lennének. Az anyukák bevásárolnak, főznek, mosnak, takarítanak és gondozzák a kis lakot, mintha a sajátjuk lenne.

– Fantasztikus, hogy ilyen körülmények között lehetünk. Csepelen élnek a rokonaink, de a kezelőorvos nem engedte, hogy ott lakjunk. Vajk immunrendszere nagyon legyengült, és előfordult, hogy éjjel kellett vinnünk kezelésre – mondja Vajk édesanyja, a 38 éves Lilla. A Nógrád megyei Maconkáról jöttek. A kisfiú még csak hatéves volt, amikor közölte az orvos a szülőkkel, hogy a gyerek leukémiás.

– Fel sem fogtuk, mi történik velünk, csak úsztunk az árral – emlékszik Lilla az első pillanatokra. De Vajk erősebb volt, mint sok felnőtt. Ha éjjel kellett vérvételre mennie, szemrebbenés nélkül indult. Szinte természetes volt számára, hogy itt hosszabb-rövidebb ideig minden gyerek kopasz, és hogy a bordája alá beépítettek egy kis szerkezetet, amin keresztül a kemoterápiás kezeléseket kapja. Ismeri az orvosi kifejezéseket, nincs előtte tabu. Focista szeretne lenni, mint a legtöbb hasonszőrű kisfiú, csak még azt nem tudja, hogy a Real Madridban vagy a Barcelonában játszana-e szívesebben.

Mialatt beszélgetünk, többször odaszalad édesanyjához, csak megölelni egy pillanatra, hiszen két éve sülve-főve együtt vannak. Vajk közel fél év után már csak fenntartó kezeléseket kapott, egyre ritkábban járt ellenőrzésekre.

Úgy tűnt, vége a rémálomnak, Lilla új munka után nézett, amikor az idén áprilisban kiderült, a kisfiú ismét beteg. Újabb kezelések következtek, de szerencsére a karácsonyt már otthon tölthetik. – Biztos vagyok abban, hogy az ilyen üde és ízléses környezet rengeteget segít az ember közérzetén, és persze a gyógyulásban is – vélekedik Lilla. Gyakran meglátogatja őket Vajk édesapja és testvére, mert itt erre is van lehetőség. A családok együtt maradhatnak a nehéz időszakban is, térítésmentesen.

Amikor Dukász Hanga, az Őrzök Alapítvány alelnöke elmondja, hogy a három lakás felújítása mindössze hárommillió forintba került, kissé meghökkenek. Kiderül az is, hogy két lakás berendezését az Ikea vállalta, háromét pedig egy amerikai vállalat. A hatodikra még várja az alapítvány a beteg gyerekek segítését szívén viselő cég vagy vállalkozó jelentkezését. – Minden munkát önkéntesek végeztek. A cégek is tudták, hogy fizetni nem nagyon tudunk, de a minőségből sem szeretnénk engedni. Csak tavaly 120 vidéki családnak adtunk szállást, volt olyan gyerek, aki három hónapot élt itt az édesanyjával – meséli Dukász Hanga. Szociális munkás is dolgozik az alapítványnál, egy évekkel ezelőtt meggyógyított lány, aki azt is fölméri, hogy milyen körülmények között élnek az itt kezelt gyerek családjai. Előfordult, hogy az alapítványnak kellett ablakot tetetnie egyikük házára, mert nem volt rajta.

A legtöbbjüknek mégiscsak otthon a legjobb, ahogyan Vajknak is. Emeletes ágy ide vagy oda, alig várja, hogy hazamehessen, és a karácsonyfa alatt ott találja a rég áhított Ninjago legót. Ahogyan édesanyját elnézem, meglesz.

Ezek is érdekelhetnek