Elmagyarázó - Változik a Munka törvénykönyve

A jövő év elejétől a Munka törvénykönyve is jelentősen módosul, némiképpen szigorodnak a felmondási szabályok, erősödik a munkavédelem.

Ország-világMunkatársunktól2015. 12. 20. vasárnap2015. 12. 20.
Elmagyarázó - Változik a Munka törvénykönyve

- A felmondás kapcsán pontosító rendelkezés szerint a végkielégítés a munkavállalót akkor is megilleti, ha a munkaviszony a munkáltató jogellenes magatartása miatt szűnik meg.
- A tervezet azt is pontosítja, hogy a munkavállaló azonnali hatályú felmondása esetén a felmondási időre járó távolléti díj jár a munkavállalónak.
- A még nem publikus várandós vagy a lombikbébiprogramban részt vevő munkavállalók felmondás esetén, ha erről a tényről a munkavállaló csak a felmondás közlését követően tájékoztatja a munkáltatót, akkor a munkáltató a felmondást a felmondás közlését követő 15 napon belül egyoldalúan írásban visszavonhatja, mely esetben a munkaviszony megszűnése és a visszavonás közötti időtartam is munkaviszonyban töltött időnek minősül majd.
- A munkaviszony jogellenes munkáltatói megszüntetése esetén a munkaviszony helyreállítását a munkavállaló kérésére arra az esetre is lehetővé kell tenni, ha a munkaviszony megszüntetése joggal való visszaélés tilalmába ütközik.
- Új szabály lenne, hogy a munkaviszony körében elmaradt jövedelem címén a kár bekövetkezésének vagy a munkaviszony megszűnésének időpontját megelőző 4 naptári negyedévre elmaradt munkabér és rendszeres juttatás átlaga illetné meg a munkavállalót.

Ezek is érdekelhetnek