Hírmorzsák a Szabad Föld Külvilág rovatában

Hírmorzsák a Szabad Föld 2015. 50. számának Külvilág rovatában.

Ország-világM. M.2015. 12. 11. péntek2015. 12. 11.
Hírmorzsák a Szabad Föld Külvilág rovatában

ELŐESTE
Biztonsági okokból hétfő este hét órától kedd reggelig teljesen lezárták a római Szent Péter teret és környékét. Az olasz hatóságok biztonsági ellenőrzést végeztek a szentév keddi megnyitása előtt, amelyre 50–100 ezer embert vártak. A Szent Péter tér és a Róma belvárosa feletti légteret tíz kilométeres körzetben lezárták. A légteret többek között Predator típusú drónokkal ellenőrizték.

AZ EBADTÁT!
Német juhász kiskutyát ajándékozott Oroszország hétfőn a francia rendőrségnek, hogy ezzel a szimbolikus lépéssel fejezze ki tiszteletét és szolidaritását a terroristák elleni akcióban megölt francia rendőrkutya, Diesel iránt. „Anyja nyomkövető kopó, apja pedig robbanószerek felkutatására betanított kutyaként működik az orosz rendőrségnél, Dobrinya tehát nagyon jó családból származik.”

3,7 km-es
szakaszon megkezdődött az osztrák és szlovén határt elválasztó műszaki zár, a 4 méter magasra tervezett kerítés építése. Ezzel először emelnek akadályt a schengeni övezeten belül húzódó határon, s az osztrák hatóságok szerint ideiglenesen állítják fel. A feltartóztatottak többsége Németországba igyekszik. Berlin közlése szerint novemberben 206 ezren érkeztek Németországba, januártól pedig több mint 964 ezren.

NAGYOT SZÓLT
Pokolgép robbant egy buszmegállóban Moszkva belvárosában. A bomba vasdarabokkal volt megtöltve. A térfigyelő kamerák felvették, ahogy egy férfi elszalad a helyszínről. Ő dobhatta a robbanószerkezetet a Pokrovka utcai megállóban várakozók közé. Az orosz hatóságok huliganizmus és nem terrorakció ügyében indítottak nyomozást. Öt ember könnyebben megsérült.

ÖZÖNVÍZ
Brit katonák, vízi és hegyi mentők, valamint tűzoltók segédkeznek az áradások sújtotta Északnyugat-Angliában. Több tízezer háztartás maradt áram nélkül, ezenkívül nem volt elektromosság két kórházban sem. A London és Skócia között járó vonatokat is törölték. Carlisle városában 200 házból kellett kiköltöztetni a lakosságot. A tűzoltók a házakban ragadt embereket is kitelepítik.

Ezek is érdekelhetnek