Kedden reggel 7-kor lépett életbe a riasztás

Lekapcsolt város - Miközben a világ vezetői a párizsi klímacsúcson eddig a zöld kérdésekre adott hatékony válaszok híján tologatják az időt, addig az egyik legnagyobb légszennyezőnek számító Kína fővárosában kihirdették Peking történelmének első, szmogos vörös riasztását.

Ország-világM. M.2015. 12. 11. péntek2015. 12. 11.
Kedden reggel 7-kor lépett életbe a riasztás

Kedden reggel 7-kor, amikor életbe lépett a riasztás, még sűrű sötétségbe burkolózott a város. Aznap az iskolák üresen maradtak, bezárt gyárak és lehúzott redőnyű épületek jelezték, három napra megállt az élet. Autók millióit vonták ki a főváros forgalmából, környezetvédő szervezetek képviselői járták körbe az agglomeráció ipari parkjait, azt ellenőrizve, betartják-e a szünetet a szén- és vaserőművek.

A légszennyezettség az elfogadott érték 15-szörösét érte el. „Airpocalypse” (levegőapokalipszis) – ütősebb címet nem is választhatott volna az angol nyelvű pekingi újság, a Beijing Times aznapi címlapjára.

(A hét második felében a hírek szerint megváltozott az időjárás, az érkező front tisztábbá tette az óriási város levegőjét - a szerk.)

Ezek is érdekelhetnek