Kötelesség a gyógyítás, idézte Jézust a pápa - hírmorzsák friss lapunkban

Hírmorzsák a Szabad Föld 2015. 49. számának Külvilág rovatában.

Ország-világM. M.2015. 12. 04. péntek2015. 12. 04.
Kötelesség a gyógyítás, idézte Jézust a pápa - hírmorzsák friss lapunkban

KÖTELESSÉG A GYÓGYÍTÁS
Az AIDS elleni világnap alkalmából az afrikai körútját befejező Ferenc pápa egy interjúban kijelentette, szerinte az óvszerhasználat tiltásáról szóló vita az egyházon belül szőrszálhasogatás és nem a lényegre fókuszál. A Szentatya a Bibliából vett példázattal szemléltette a problémát: amikor megkérdezték Jézustól, szabad-e szombaton gyógyítani, Jézus úgy felelt, a gyógyítás kötelesség.

KÍVÜL TÁGASABB
Nemkívánatosnak minősítette Oroszországban a magyar származású amerikai üzletember, Soros György két alapítványát az orosz főügyészség. Egy, az idén júniusban elfogadott törvény alapján meg lehet tiltani orosz és külföldi civil szervezetek tevékenységét, ha az veszélyezteti az alkotmányos rend alapjait, az állam védelmi képességét és biztonságát.

29.
NATO-tagországként külügyminisztereinek szerdai ülésén megkapta a meghívót Montenegró a katonai szövetségbe. A szövetségnek jelenleg 28 tagja van, Montenegró mellett Bosznia-Hercegovina és Macedónia várakozik a csatlakozásra. Korábban szó volt Ukrajna és Grúzia csatlakozásáról is, de ez végül lekerült a napirendről.

LÉGIKIKÖTŐ
A német kormány elfogadta és a törvényhozás alsóháza (Bundestag) elé terjesztette a hadsereg (Bundeswehr) szíriai küldetéséről szóló javaslatát, amely szerint Németország műholdas felderítéssel, felderítő és légi utántöltő repülőgépekkel és egy hadihajóval támogatja az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezet elleni nemzetközi koalíció szíriai légi műveleteit.

CSERE-BERE
Szabadon engedett 16 libanoni katonát az al-Kaida szunnita terrorszervezet szíriai szárnya, az an-Nuszra Front, cserébe elengedtek 13 bebörtönzött terroristát, köztük az Iszlám Állam terrorszervezet vezetőjének, Abu Bakr al- Baghdadinak volt feleségét. A libanoni katonák tavaly augusztusban estek fogságba a szíriai–libanoni határon. A húsz fogolyból négyet a terroristák megöltek. Bejrút most szeretne az Iszlám Állammal is tárgyalni kilenc libanoni katonájuk szabadon engedéséről.

Ezek is érdekelhetnek