A múlt héten a Hungarikum Bizottság egyhangú döntéssel hungarikummá nyilvánította a kürtőskalácsot, amely egyszerre székely, erdélyi és magyar érték. Erdélyben a magyar identitás kifejezője a kürtőskalács, amely a régi konyha kreativitását is jelképezi, készítése hagyomány.
Kép: karácsony vásár ünnepi készülődés budapest vörösmarty tér kürtős kalács 2011 12 10 Fotó: Kállai Márton
A Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) védjeggyel is rendelkező különleges termék előállítási és készítési módja egyedülálló. Nevét onnan kapta, hogy a hosszúkás, henger alakú sütemény formája a füstelvezetésre használt kürtőre emlékeztet. Az egyik első ismert receptje gróf zabolai Mikes Mária 1784. évi erdélyi szakácskönyvéből származik.
A Hungarikum Bizottság mostani döntése alapján a Hungarikumok Gyűjteményébe így már 55 érték tartozik.