Marad a máj áfája

Januártól olcsóbb lesz a sertéshús. A mostani 27 százalékos áfaszint után csak 5 százalék terheli majd. Aki viszont azt hitte, hogy olcsóbb lesz a parizer, a felvágott, a kolbász, sonka, szalonna, az nagyon téved.

Ország-világ(hgy)2015. 12. 30. szerda2015. 12. 30.

Kép: auchan áruház hipermarket akció ár drágulás alapvető élelmiszerek hús 2011 02 21 Fotó: Kállai Márton

Marad a máj áfája
auchan áruház hipermarket akció ár drágulás alapvető élelmiszerek hús 2011 02 21 Fotó: Kállai Márton

Ezek áfája ugyanis nem változik, sőt a belsőségeké sem, tehát a májé, szívé, velőé, veséé, tüdőé sem. Vagyis semmié, ami például a májas hurkához dukál. Teljesen érthetetlen viszont az a szabály, hogy a zsírszalonnáért 22 százalék adót kell továbbra is fizetni, míg a tokaszalonnáért, a császárszalonnáért és a hasalja szalonnáért csak 5 százalékot. Vagyis csak a tőkehúsok – comb, karaj, tarja, lapocka, oldalas, dagadó, köröm, csülök – ára mérséklődhet. Hogy milyen mértékben?

Nos, ez még talány. Elméletileg akár 22 százalékkal is csökkenhetne az ár, de ennél kisebb mértékre számítanak a szakértők, úgy 17 százalékosra. Ez azonban csak inkább afféle becslés, mert az, hogy valóban mennyire jelenik meg az árcédulákon is az adócsökkentés, a kereskedőkön múlik. Egészen pontosan azon, hogy mennyit „nyelnek le” belőle, azaz mennyivel növelik árrésüket az adómérséklés lehetőségét kihasználva. Így lehet, hogy nem 830 forint lesz egy kiló lapocka, melyért ma ezret kell adni, hanem 900 forint.

Egy a lényeg: a disznó nem teljesen egészében lesz olcsóbb, csak egyes részei, és csak akkor, ha nyersen vesszük. A feldolgozott termékekért továbbra is többet kell adózni.

Ezek is érdekelhetnek