Melegedő társasházak

Több pénz jut a pályázóknak: az Otthon Melege Program keretét majdnem ötödével emelte meg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Ország-világK. F.2015. 12. 14. hétfő2015. 12. 14.

Kép: Panelprogram lakótelep hőszigetelés höszigetelés ablakok ablakcsere 2014.10.31. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Melegedő társasházak
Panelprogram lakótelep hőszigetelés höszigetelés ablakok ablakcsere 2014.10.31. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Hat év szünet után idén év elején nyitották meg újra az energiahatékonysági pályázatokat. A támogatásokra a 60 lakás alatti társasházak pályázhattak. A minisztériumhoz ötszáz igény érkezett, ebből 447 társasházi épület pályázata felelt meg az előírásoknak.

A nagy érdeklődésre való tekintettel a pályáztató keretemelés mellett döntött: a tárca az eredeti 10 milliárd forintos forráskeretet megfejelte 1,8 milliárd forinttal. 

A megnövelt keretből országszerte 14 ezer lakás újulhat meg, az önrészt hozzászámolva mintegy 24 milliárd forintból. Ezzel országosan évi 92 gigawatt energiamegtakarítás érhető el, valamint 20 ezer tonnával szorítható vissza a szén-dioxidkibocsátás. 

A támogatásban részesített lakóközösségek harmadának értesítése már megtörtént, a napokban valamennyi társasház elektronikus úton tájékoztatást kap pályázata eredményéről.