Nyúlvágta és csergetés

A hajdúszoboszlói csergetés a középkorból ránk maradt, szilveszter esti szórakozások közé tartozik. Somogysárdon pedig immár 23. alkalommal rendezik meg a világon egyedülállónak számító nyúlvágtát szilveszter napján.

Ország-világKoppány György2015. 12. 31. csütörtök2015. 12. 31.
Nyúlvágta és csergetés

A mókás délelőtti versenyen a helyi focipálya egyik végétől a másikig kell futtatni az állatokat, szigorú versenyfeltételek közepette. Mintegy ötven házinyúl „áll” rajtvonalhoz, hogy a közönség biztatása mellett, és persze futva az előttük húzott sárgarépa után, megtegye a távot.

De a Hajdúságban sem maradunk program nélkül: a hajdúszoboszlói csergetés a középkorból ránk maradt, szilveszter esti szórakozások közé tartozik.

A hagyomány szerint 1559. december 31-én török csapat tartott a hajdúváros felé, hogy lakóit felkoncolja, és a helységet kirabolja, majd felégesse. A hírre a város ütő- és vágóeszközt ragadott, félreverték a harangokat. A török basa a lármából arra következtetett, hogy túlerővel áll szemben, és bár egy közeli dombon ütötte fel a sátrát, lekaszabolták.

E győztes csata emlékét őrzi minden évben a csergetés a Hősök terén, és a zajkeltés, a kolompolás, a durrogtatás ma már idegenforgalmi látványossággá fejlődött.

Hagyományőrző pásztorfelvonulás, tűzijáték és koncertek egészítik ki a színes eseményt.

Ezek is érdekelhetnek