Spórolni jó /lenne/!

Ha a hazai összmegtakarításokat nézzük, mindenkinek 2,1 millió forintja van a nehezebb napokra. Legalábbis ezt mutatja a statisztika. A valóság ezzel szemben lehangoló: a magyarok 28 százalékának egyáltalán nincs tartaléka. Az USA-ban sem rózsás a helyzet, de bennünket ez egyáltalán nem vigasztal. A hőn áhított Amerika! Sokakban az a képzet él: ha van munkád, ott vidáman megélhetsz.

Ország-világB. H.2015. 12. 03. csütörtök2015. 12. 03.
Spórolni jó /lenne/!

Egy közvélemény- kutatásból azonban az derült ki, hogy a megkérdezettek 62 százalékának kevesebb mint ezer dollár (kb. 275 ezer forint) félretett pénze van. A tengerentúlon ez nagyjából egy kétszobás lakás egyhavi bérleti díjának felel meg. Az amerikaiak közel kétharmadát már egy kisebb betegség kórházi számlája is lenullázza anyagilag – ez magyarázatot nyújt arra is, hogy miért süllyednek olyan sokan hitelkártya-adósságba.

A felmérés szerint az amerikaiak több mint ötödének nincs is bankszámlája, s közel ugyanennyinek ugyan van, de teljesen üres. Tizennégy százalékuk nyilatkozott úgy, hogy 10 ezer dollár feletti félretett pénze van. A hazai helyzettel ellentétben, az idő előrehaladtával egyre többen tartoznak ebbe a kategóriába az USA-ban.

Mi a helyzet nálunk? Papírforma szerint a magyar lakosság megtakarításai közel 21 ezer milliárd forintra rúgnak összesen, ami azt is jelenthetné, hogy mindenki 2,7 évnyi fizetését tartja spórkasszában. Ha cinikusak szeretnénk lenni, megkérdezhetnénk, hogy hol lehet átvenni?

Csak első ránézésre tűnik ám soknak ez az összeg, kiderült, hogy európai viszonylatban van még hova fejlődnünk: míg egy magyar embernek átlagosan 2,1 millió forintos megtakarítása van, egy nyugat-európainak 23,9 millió. A kelet-középeurópai országok között viszont előkelő helyet foglalunk el, csak a cseheknek van több pénzük, ők 3,2 évnyi fizetésüket tudhatják a „párnacihájukban”. Mert Kelet-Közép-Európában kimagaslóan sok készpénzt tartanak az emberek ily módon, a magyarok megtakarításainak közel 14 százaléka otthon lapul.

Ha a magyar átlagember megtakarításait nézzük, közel sem beszélhetünk 2,1 millióról. A CIB Bank és a GfK Hungária Piackutató Intézet kutatásából az derül ki, hogy a lakosság közel háromnegyedének van félretett pénze, 40 százalékuknak félmillió forintnál több. A válaszadók 28 százalékának egyáltalán nincs tartaléka, míg további 15 százaléknak százezer forintnál kevesebb. A megtakarítók 55 százaléka havonta tesz félre, a többség a hó elején különíti el a szükséges összeget. Általában a váratlan kiadásokra szeretnének felkészülni, mintegy kétharmaduk gyűjt erre. Sokan gondolnak a nyugdíjasévekre is, a válaszadók fele spórol erre a célra. Alig 20 százalék véli úgy, hogy lakásvásárlásra félre lehet tenni ma Magyarországon.

Ezek is érdekelhetnek