Tiszta viszonyokat! Megalakult és akcióba lépett az '1001 orvos hálapénz nélkül' csoport

Lapzártánk idejére már több mint 1600 orvos írta alá azt a petíciót, melyet karácsony előtt fogalmazott meg 64 kollégájuk, s melyben az egészségügy legégetőbb problémáira hívják fel a figyelmet. A szakmának és az államtitkárságnak címzett nyílt levelükben a legkritikusabb kérdésekként a hálapénzt, a dolgozók alacsony bérét, illetve a romló munkakörülményeket nevezik meg.

Ország-világ(he)2015. 12. 31. csütörtök2015. 12. 31.
Tiszta viszonyokat! Megalakult és akcióba lépett az '1001 orvos hálapénz nélkül' csoport

A levél aláírói az 1001 orvos hálapénz nélkül nevű Facebook-csoportban szerveződnek – ők azok, akik nem fogadnak el paraszolvenciát. A petíció mellett kiállt a Magyar Rezidens Szövetség és a Magyar Orvosi Kamara is. Utóbbi szervezet szerint a hazai egészségügy helyzete annyira kritikus, hogy az már nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

Válaszlevelében a minisztérium az egészségügyi dolgozóknak szakmai egyeztetést, jobb munkakörülményeket és béremelést ígér: januártól 43 ezer ápoló és 18 ezer orvos számíthat magasabb fizetésre, a szakvizsgázott fiatal orvosok 151 ezer forint plusztámogatásban részesülnek, a szakorvosi minimálbér 270 ezer forintra emelkedik, a rezidenseket oktató orvosok pedig rezidensenként 50 ezer forinttal többet kapnak.

A levél aláírói fontosnak tartják, hogy az orvosok belülről is tegyenek a tiszta viszonyokért, hiszen – Albert Schweitzer szavaival fogalmazva –: „Aki a saját megtisztulásán munkálkodik, attól senki sem rabolhatja el eszméit.”

Ezek is érdekelhetnek