Váratlan fordulat - A felvételen Le Pen sokatmondó mozdulata

Sikerült feltartóztatni a francia radikális jobboldali párt, a Nemzeti Front előretörését a francia regionális választások második fordulóján. Marine Le Pen bevándorlásellenes pártja a 13-ból egyetlen régióban sem tudta megtartani pozícióit. A babérokat a Nicolas Sarkozy vezette republikánusok aratták le.

Ország-világMarkos Mária2015. 12. 18. péntek2015. 12. 18.

Kép: Far Right National Front party leader Marine Le Pen delivers her speech after the results of the second round of the regional elections in Henin-Beaumont, northern France, Sunday Dec.13, 2015. Marine Le Pen's far-right National Front collapsed in French regional elections Sunday after dominating the first round of voting, according to pollsters' projections. (AP Photo/Thibault Camus), Fotó: Thibault Camus

Váratlan fordulat - A felvételen Le Pen sokatmondó mozdulata
Far Right National Front party leader Marine Le Pen delivers her speech after the results of the second round of the regional elections in Henin-Beaumont, northern France, Sunday Dec.13, 2015. Marine Le Pen's far-right National Front collapsed in French regional elections Sunday after dominating the first round of voting, according to pollsters' projections. (AP Photo/Thibault Camus)
Fotó: Thibault Camus

Bejött a kormánypárt és a fő konzervatív erő kényszerű együttműködésének taktikája, a szocialisták visszalépésével megnyílt az út Nicolas Sarkozy volt köztársasági elnök pártja és jelöltjei előtt. A december 6-án tartott első fordulóban az NF jelöltjei még hat régióban utasították maguk mögé a kormányzó szocialistákat és a konzervatívokat egyaránt. A múlt vasárnapi második körben azonban egyetlen régióban sem tudták megtartani pozícióikat a radikális jobboldaliak.

A választási hajlandóság egyik hétről a másikra különösen megugrott azokon a területeken, ahol előzőleg jó eredményeket értek el az NF-jelöltek, vagy ahol nagy hagyománya van a függetlenségi mozgalmaknak, így Korzikán és Bretagne-ban sokan járultak az urnákhoz. 

A kordonok és mágneskapuk közt szavazó franciákat éppen a biztonság kérdésével akarták megfogni a választásokon induló pártok, a november 13-i terrorcselekmény árnyékában, a félelemre játszó retorika kisebbnagyobb mértékben minden párt kampányában hangot kapott. A hagyományosan baloldali fellegvárnak számító Párizs megmaradt a szocialistáknak, ugyanakkor a Nemzeti Front nagy reményének számító Marion Maréchal-Le Pent a köztársaságiak jelöltje, Christian Estrosi utasította maga mögé, aki 10 százalékkal előzte meg délen az NF-jelöltet. 

A Le Figaro szerint Sarkozyék győztek 7 régióban a 13-ból. Az eddig egy híján az összeset vezető, kormányzó szocialisták is megtartottak 5 régiót, amivel minimalizálni tudták a veszteségeiket. Korzikán pedig egy helyi szövetség jelöltje győzött. E mostani, a 2017-es elnökválasztást megelőző utolsó országos választás szimbolikus jelentőségű, a Republikánusokat vezető Nicolas Sarkozy exelnöknek az eredmények alapján jó esélye van az elnöki székbe való visszatérésére.

Ezek is érdekelhetnek