Áll a bál a szeméthegyen - A telepet bezárták, a hulladék mindent elborít

HAT ÉVE TART A VITA Pétervásárán az önkormányzat és Bátka Ápád földtulajdonos között egy nem egészen kéthektáros terület miatt, amely Vezekénypusztán található. Egyik fél sem akar engedni, s e nélkül marad a szeméttelep a puszta közepén.

Ország-világOlvasói levél2016. 01. 07. csütörtök2016. 01. 07.

Kép: Illegális szemétlerakó Pétervására környezetszennyezés 2015.09.11. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Áll a bál a szeméthegyen - A telepet bezárták, a hulladék mindent elborít
Illegális szemétlerakó Pétervására környezetszennyezés 2015.09.11. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Zöld fenyvesek, szántók, rétek, legelők ölelik körül a völgyben levő szeméttengert Vezekénypusztán, nem messze a város szélétől. A telepet az öt önkormányzat – Pétervására, Erdőkövesd, Váraszó, Ivád, Kisfüzes – részvételével kétrejött PEVIK Kft. működtette, de 2009-ben bezárta. A környező 41 hektár ötven tulajdonos osztatlan közös területe volt, egy részét azonban Pétervására önkormányzata már megvásárolta, hogy megszüntesse a szeméttelepet és helyreállítsa a környezetet.

A telep és környéke elképesztő állapotban van. Mint megtudom, a szemétréteg vastagsága átlagosan hét méter. Beton- és mindenféle építési törmelék, pala, azbeszthulladék, műanyag, bádog, akkumulátorok – felsorolni sem lehet, mi mindent hordtak ide. Alul szennyvíziszap, a telep egyik szélén fedetlen dögkút – kerítés itt soha nem volt, a szemét egyre nagyobbterületet borított be. S bár ide hozni hivatalosan már semmiféle hulladékot nem szabad, a tiltást azért – mint a friss keréknyomokés az új kupacok mutatják – vannak, akik megszegik. Ideje lenne mindezt felszámolni végre, s a tulajdonosok – akik termőföldként amúgy sem igen tudják használni a telepet körbevevő osztatlan közös területet – elfogadták az önkormányzat vételi ajánlatát.

Kivéve Bátka Árpádot, aki a helyi téesz felbomlása után csaknem két hektárt örökölt itt az édesapjától. Azt tervezte, ha a 41 hektáron belül egyszer meglesz ennek a pontos helye, ő oda újra gyümölcsfákat telepít. Mert valaha szép alma termett a domboldalakon, sok száz almafa díszlett errefelé. De a föld a szeméttelep meg a mindent elborító bozót és gaz miatt tönkrement, s ez nagy kár. Az önkormányzat tehát ne a jelenlegi értéket fizesse, hanem térítse meg a kárt is. Ő kétmillió forintot követel, az önkormányzat a negyedét adná – s az álláspontok sehogy sem közelednek. Hat éve, hogy áll a bál, s míg megegyezés nincs, a régi állapotok helyreállítására az önkormányzat – a Heves Megyei Hulladékgazdálkodási Társulattal karöltve – nem tud pályázni. Önerőből, pályázati pénz nélkül pedig nem megy, s mint Eged István, Pétervására polgármestere elmondta, Bátka Árpáddal szemben jobb híján jogi megoldáson törik a fejüket. Őt sem olyan fából faragták azonban, hogy megijedjen a pertől.

A vita tehát tovább tart, ki tudja, hol a vége. Hogy talán mégis megegyezhetnének? Az olyan egyszerű lenne...


Pintér Dalma, Mátraterenye

Ezek is érdekelhetnek