'A magyar gyomorhoz legillendőbb' és egészséges

Pozsonyi kert című művében „Magyarország tzímerének, s a magyar gyomorhoz legillendőbb étek”-nek tartotta a káposztát a XVII. században élt jezsuita szerzetes, Lippay János. A gyomor káposztás örömeinek tekintetében méltók vagyunk elődeinkhez, hiszen a káposzta – s annak savanyított formája – mind a hétköznapok, mind az ünnepek kitüntetett eledele.

Ország-világ(he)2016. 01. 07. csütörtök2016. 01. 07.

Kép: Káposzta fejes reszelt savanyú savanyúság piac, Fotó: Üveges Zsolt

'A magyar gyomorhoz legillendőbb' és egészséges
Káposzta fejes reszelt savanyú savanyúság piac
Fotó: Üveges Zsolt

Olcsósága mellett a sokoldalúsága miatt is szeretjük ezt a téli-nyári zöldséget: a hétköznapokon pénztárcabarát ételeket – például káposztás cvekedlit vagy paradicsomos káposztafőzeléket – készíthetünk belőle, főzhetjük, tölthetjük, rétegezhetjük különféle húsokkal és egyéb zöldségekkel, de a pogácsában éppúgy helytáll, mint a rétes töltelékében.

Mind a fejes káposzta, mind pedig a savanyított változata rendkívül értékes vitamin- és tápanyagforrás, leginkább nyersen: rengeteg C-vitamint tartalmaz, továbbá mustárolajat, ami szintén a fertőzésektől óv. (Főzéssel veszít a vitamintartalmából, de még mindig marad benne jócskán.) Az ásványi anyagok közül foszfort, kalciumot, káliumot, magnéziumot és nátriumot tartalmaz.

A nyomelemek közül a szelén és a cink antioxidáns hatása révén segíti az immunrendszer működését, az erjedésekor keletkező tejsavbaktériumok pedig a bélflóra egyensúlyát tartják karban. Magas rosttartalmának köszönhetően tartós jóllakottságot eredményez, segíti az emésztést, ezért nevezhetjük a bélrendszer seprűjének is.

E jó tulajdonságai miatt a fogyókúrázók körében is népszerű: 10 dkg savanyú káposzta mindössze 20 kilokalóriát tartalmaz.

Az erjesztés miatt azonban nagy mennyiségű hisztamin szabadul fel benne, aminek lebontása gondot okozhat az arra érzékenyeknél: allergiához hasonló tüneteket – hasmenést, hasi görcsöket, puffadást, hasfájást, viszketést, olykor migrénes fejfájást – tapasztalhatnak. E panaszokat érdemes kivizsgáltatni, hogy kiderüljön, hisztaminintolerancia vagy egyéb emésztőrendszeri betegség, például epebaj okozza-e a problémát.

 

TÉLI VITAMINTÁL.
Egy kiló savanyú káposztát apróra összevágunk. 3 evőkanálnyi olívaolajban feloldunk egy kevés porcukrot, és összekeverjük a káposztával. 4 almát, 4 lila hagymát, 4 kemény tojást, 4 szem héjában főtt burgonyát vékony kockákra-karikákra vágunk, majd egy tálban rétegezve egymásra rakjuk a káposztával. A tetejét megszórjuk reszelt sajttal és az apróra vágott petrezselyemmel. Egy órát állni hagyjuk, hidegen kínáljuk.

Ezek is érdekelhetnek