Füstbe ment - Halált hozó bogyó - 112 évesen elhunyt - Kell a nyelvlecke -Rendőrkézre került - Hírmorzsák

Hírmorzsák a Szabad Föld 2016. 4. számának Külvilág rovatában.

Ország-világMunkatársunktól2016. 01. 22. péntek2016. 01. 22.
Füstbe ment - Halált hozó bogyó - 112 évesen elhunyt - Kell a nyelvlecke -Rendőrkézre került - Hírmorzsák

FÜSTBE MENT
Hatalmas füst uralta a francia fővárost a hét elején: lángolt a párizsi Ritz Carlton hotel kedd délelőtt. A szálloda felújítás miatt jelenleg vendéget nem fogad, az előzetes tervek szerint márciusban nyitott volna meg. A mostani tűzben azonban a teljes legfelső szint porig égett. Az épületet még idejében kiürítették, így senki nem sérült meg.

HALÁLT HOZÓ BOGYÓ
Halált okozott a franciaországi gyógyszerkísérlet, amely során fájdalom- és szorongáscsillapító szert vizsgáltak. Egy ember meghalt, rajta kívül még öten rosszul lettek, közülük hárman – egyes sajtóértesülések szerint – visszafordíthatatlan agysérülést szenvedtek, mások azonban állítják, állapotuk javul. A gyógyszer hatóanyagát magyar cég állította elő, maga a pirula azonban Olaszországban készült.

112
éves korában kedden meghalt Yasutaro Koide, a világ legöregebb férfija. Élete utolsó napjait Japán középső részén, egy nagoyai kórházban töltötte. A japán Egészségügyi Minisztérium statisztikái szerint Koide halálát követően egy 111 éves férfi a legöregebb ember most Japánban.

KELL A NYELVLECKE
Kitiltana az országából minden, angolul nem elég jól beszélő muzulmán nőt David Cameron. A brit miniszterelnök szerint így könnyebben rávehetőek az arab férfiak, hogy hagyják a feleségüket nyelvet tanulni. Cameron szerint ezek a férjek túl nagy ellenőrzést gyakorolnak partnerük fölött, kevéssé hagyják őket érintkezni a brit lakossággal, így nehezítik a beilleszkedésüket is. Döntésével – mint mondta – a nemi szegregáció ellen harcol.

RENDŐRKÉZRE KERÜLT
Pár hónappal a novemberben elkövetett párizsi terrortámadás után újabb gyanúsítottat kaptak el. A marokkói származású, belga állampolgárt hétfőn vették őrizetbe a marokkói hatóságok, a kormány szerint alapos a gyanú, hogy a most elfogott férfi közvetlen kapcsolatban állt a támadókkal. Sőt, a férfi valószínűleg korábban kiképzést is kapott gerilla-hadviselésből és különböző fegyverek használatából. Mielőtt az Iszlám Államhoz csatlakozott volna, az al-Kaidával szövetséges an-Nuszra front oldalán harcolt Szíriában.