Hódító útjára indul a Dobshow - Az ország egyik legjobb gitárosával, Alapi Istvánnal készült az új videó

Néhány napja indult hódító útjára az interneten egy videó, amelyre nem lehetett nem rákattintani. A Facebookon szinte minden ismerősöm lájkolta vagy megosztotta. Gondoltam, ebből én sem maradhatok ki. Elindítottam, három jókötésű pasi dobol benne - hittem én - de ez csak a kezdet volt. Nagyon úgy tűnik, hogy egy különleges produkció van készülőben.

Ország-világSZFO2016. 01. 09. szombat2016. 01. 09.

Fotó: Fiala Erika

Hódító útjára indul a Dobshow - Az ország egyik legjobb gitárosával, Alapi Istvánnal készült az új videó Fotó: Fiala Erika

Wirth Zoltánnal, a Dobshow egyik alapítójával beszélgettem.

- A videót elindítva voltak kételyeim, milyen zenei élményt nyújthat önmagában a dob, de be kell valljam azóta már többször is meghallgattam. Honnan jött a Dobshow ötlete?

- Az egyik legnagyobb feladat volt számunkra is, hogy a dob nem egy dallam-hangszer, ezért nagy kihívás, hogy egy egész órás show-val szórakoztassuk a közönséget. Emiatt találtuk ki, hogy zenei blokkokat is beépítünk a műsorba és igyekszünk bebizonyítani, hogy a dobolás több annál, mint hogy a dobos a zenész legjobb barátja. A Dobshow annyiban tér el minden korábbi, hasonló próbálkozástól, hogy mi nemcsak felépítünk egy vázat, és akkor mindenki beleimprovizál a világba egy megbeszélt ritmusra, groove-ra, hanem gyakorlatilag a teljes műsor előre ki van találva. Természetesen itt is nagy szerepet játszanak majd az egyszemélyes imprók, de keretbe lesznek foglalva.
Azért jelentkezünk mostantól folyamatosan rövidebb promo-videókkal, hogy a közönség ízelítőt kapjon abból, mire is készülünk valójában, hiszen ez nem olyan, mint amikor egy zenekar például kijön egy dallal, videoklippel és utána amiatt elmennek a koncertjükre.
A Dobshow esetében folyamatosan ízelítővel kell ellátnunk a hallgatóságot. Így tudjuk megmutatni, milyen sokféle lesz a leendő show. A most közzétett videó kicsit a szakmai részbe enged betekintést, a korábbi, kukán dobolós anyag (lásd itt) ízelítő a humoros oldalunkról, a showból készülő következő ízelítőnk pedig egy nagyon zúzós, rockos kisfilm lesz.

 

 

- Ez jóval melósabbnak tűnik egy átlag produkciónál. Honnan jött ez az izgalmas ötlet?

- A három dobos egy városban született. Amikor tini korunkban bontogattuk a szárnyainkat, mindhármunknak megvolt a saját zenekara és ezzel a saját rajongótáborunk is. Ahogy ez szokott lenni, a rajongók sokszor összekaptak azon, hogy kinek a dobosa jobb. Ment a rivalizálás, elképesztő zenei élet volt a kilencvenes évek elején. Teljesen más volt, mint most. Anno nem volt például olyan egyszerű oktatóanyagokhoz jutni, nem volt még internet. Sokkal többet kellett küzdeni azért, hogy zenélni tanulhasson az ember.
A nagy zenei életben nemcsak a fiatal tehetségek bontogatták a szárnyukat, hanem az idősebb  zenészek is jobban figyelemmel kísérték az ifjoncok mozgását. Ment a tehetséggondozás és egy idősebb jászberényi zenészekből álló csapat egyik vezéralakja találta ki azt, hogy kovácsoljunk ebből előnyt, rivalizáljunk, de inkább tegyük ezt egy közös nagy színpadon. Kitalálták, ha olyan nagylegények vagyunk, mutassuk meg ezt egy nagyszabású show keretein belül és ha tudjuk színesítsük ezt egyéb hangszerekkel is.

- A bemutatkozó videó folyamatosan válik egyre izgalmasabbá, még hazánk egyik legkiemelkedőbb gitárvirtuóza is a húrok közé csap benne. Hogy is van ez?

- Bizony, az a megtiszteltetés ért minket, hogy Alapi István közreműködésével készült el az első komolyabb ízelítő anyagunk. Hihetetlen élmény együtt alkotni Magyarország egyik legjobb gitárosával, akit a hazai közönség leginkább az EDDA-ból ismer.
A produkció ránk, a három dobosra épül. Mindannyian habitusunknak megfelelően játszunk. Kátai Tamás zeneművészetit végzett dobtanár, ő kimondottan a jazz világában mozog otthonosan; Csatai Zoltán jelen pillanatban is több, nagyon kemény rockzenét játszó bandában dobol. Ha engem kellene valahova besorolni, akkor azt mondanám, hogy a funky és a soul világa az, ami leginkább magával ragadott.
Mindhárom dobos a maga stílusában már egy jónéhány évtizede munkálkodik. Az általunk felépített show-hoz csatlakozik majd minden alkalommal más és más kiemelkedő zenész, mint például Alapi István, de teret adunk a fiatal titánoknak is. Az éppen aktuálisan a show-hoz kapcsolódó vendégművészhez fogjuk alakítani egy kicsit mindig az adott előadást. Gondolok itt arra, ha például Alapi Istvánnal játszunk, aznap este biztos előkerül majd a szólólemezéről egy csokor.
Nagyon fontos, hogy mi nem önálló dalokkal állunk elő, hanem más előadók nagyon ismert dalait dolgozzuk fel instrumentális formában, ami elképesztően nagy szabadságot ad.

- A kommentelőknek annyit már elárultatok, hogy egy különleges, nagyszabású projekttel készültök. Mikorra kerül színpadra a show? Mi a célotok vele?

- Nyárra tervezzük az első fellépéseket. Sokszor mondják előadók, hogy ők csak zenélnek, úgy ahogy ők szeretik, és a közönség vagy vevő rájuk, vagy sem. Mi pont fordítva gondolkodunk: olyan produkciót szeretnénk színpadra vinni, ami tetszik a közönségnek. Kifejezetten szórakoztatni akarjuk a hallgatókat. Ha valaki egy izgalmas, újszerű produkcióra vágyik, akkor a Dobshow neki készül.

- Milyen meglepetésekkel készültök? Elárulsz nekünk egy titkot?

- Na jó, legyen... (mosolyog). Az ízelítő anyagok mellett hamarosan elkészülünk egy saját dallal és a hozzátartozó videoklippel. A zene instrumentális lesz, és mindent megteszünk, hogy populáris és rádióbarát is legyen.

 

Az interjút készítette: Gaál Erzsébet

Ezek is érdekelhetnek