Láncaikat vesztik

Örülhetnek az állatbarátok a legújabb verdiktnek, miszerint ettől az évtől tilos kutyát láncon tartani. Ráadásul a kutyák kenneljének, de még a kutyaól méretének is meg kell felelnie az új szabályoknak. Azaz rengeteg – főleg vidéki – háztartásban kell(ene) kerítést, új kutyaudvart építeni. Kistestűeket minimum tíz, közepeseket tizenöt, nagy testű kutyát legalább húsz négyzetméteres kennelben lehet csak tartani.

Ország-világ(hgy)2016. 01. 10. vasárnap2016. 01. 10.

Kép: lillafüredi első magyar pisztrángtelep hal egészséges táplálkozás kutya láncon házőrző 2011 01 30 Fotó : Kállai Márton

Láncaikat vesztik
lillafüredi első magyar pisztrángtelep hal egészséges táplálkozás kutya láncon házőrző 2011 01 30 Fotó : Kállai Márton

A kutyák egy részét éppen azért tartották láncon, mert például nem volt megfelelő a kerítés – ha volt egyáltalán –, a zöldségest, a virágos kertet, a háztáji állatokat védték így a kutyáktól. Ez problémát fog jelenteni, hiszen egy kerítés építése, egy kennel kialakítása akár több százezer forintos kiadást is jelent. Erre pedig nagyon sok háztartásnak egyszerűen nincs pénze.

Másrészt olyan kérdések is felmerülnek, mint például: mi lesz az állattartó telepek, tanyák őrzésére tartott ebekkel? Hiszen ezek az állatok éppen a tolvajlás megakadályozását szolgálják. Ezeket az általában valóban félelmetes testméretű és magatartású ebeket napközben többnyire hosszú futóláncon tartották, aztán a munkaidő végeztével szabadjára engedték.

Előírás, hogy a kutyát gazdájának naponta legalább egyszer ellenőriznie kell. Már csak azért is, mert a magányos, de bezárt kutya el is vadulhat. A láncon tartott ebekre is igaz ez, s már csak ezért is örvendetes az új szabályozás, mely lényegében az uniós előírásokat ülteti át hazai jogszabályokba.

Az új és régi állattartási szabályok betartását a helyi jegyzők és a megyei kormányhivatalok szakembereinek kell ellenőriznie. Akit vétségen kapnak, annak 15 ezertől 100 ezer forintig terjedő bírságot kell fizetnie.

Nagy kérdés, hogy mi lesz az eddig láncon tartott ebekkel. Félő ugyanis, hogy egy részüket egyszerűen elzavarják otthonról, jobb esetben elviszik valamelyik sintértelepre vagy menhelyre, mert gazdájuk nem vállalja a költségeket.

Ezek is érdekelhetnek