Lesújtó könyvsiker - Ön szívesen látná ezt a könyvesboltban? Várjuk véleményét!

ÚJRA KIADTÁK Németországban Hitler hírhedt művét, a Mein Kampfot. A kritikai megjegyzésekkel kiegészített négyezer példányt rögtön elkapkodták, az óriási igény miatt újranyomtatják. Joggal merül fel a kérdés: vajon napjainkban a náci hitvallás alapját jelentő írás katalizálja-e a szélsőjobboldali érzéseket, vagy a tudományos kommentárok megszabadítanak egykori „hipnotikus” erejétől?

Ország-világ(szijjártó)2016. 01. 22. péntek2016. 01. 22.

Kép: National Socialism / Lithuania. Young members of the Memelländischen Ordnungsdienst (security forces of the German Memel Territory, Lithuanian KLaipeda Region) with Hitler’s “Mein Kampf”. Photo, 22 March 1939., Fotó: akg-images

German security forces with Hitler’s Mein Kampf / 1939
National Socialism / Lithuania. Young members of the Memelländischen Ordnungsdienst (security forces of the German Memel Territory, Lithuanian KLaipeda Region) with Hitler’s “Mein Kampf”. Photo, 22 March 1939.
Fotó: akg-images

Mielőtt a Mein Kampf mai veszélyességéről véleményt formálnánk, először vájkáljunk a múltjában! Bár Adolf Hitlert az 1923-as sikertelen müncheni sörpuccs után (a Nemzetiszocialista Párt élén át akarta venni a hatalmat Bajorországban) ötéves börtönbüntetésre ítélték, végül csupán kilenc hónapot töltött a landsbergi fegyházban, ahol is meglehetősen kíméletes bánásmódban részesült. Ez idő alatt diktálta le a Mein Kampf (Harcom) két kötetét legközelebbi bizalmasának, Rudolf Hessnek. Az első rész (Számvetés) 1925 nyarán került a könyvesboltokba, a második (Nemzetiszocialista mozgalom) egy év késéssel. Sikerről túlzás lenne beszélni, főleg a párt támogatói vásárolták meg – egy év alatt alig tízezren. Ám amikor a náci vezér 1933-ban hatalomra került, hirtelen megugrott a mű népszerűsége. Megjelent friss házasoknak szánt díszkötésben mint a Führer személyes ajándéka, majd a szerző 50. születésnapjára (1939-ben), és a háború kitörése után, 1940-ben újra, mondhatni ideológiai „szamárvezetőként”.

Miről szól a könyv? A legsötétebb célokat szolgáló egyszerű demagógiát és Hitler saját bonyolult-beteges ideáit ötvözi. A fajok általa vizionált harcában osztályozta az alsó- és felsőbbrendű népeket; a német nép vezető szerepét hirdette az egész világon. A Németországot sújtó minden bajért – a gazdasági válságért, a vesztes háborút követő nemzetközi tekintélyvesztésért, a korrupcióért stb. – a zsidóságot tette felelőssé, és az ellenséggel könyörtelenül le akart számolni. Leplezetlen antiszemitizmusa már előrevetíti a későbbi népirtás rémét. Elítélő módon nyilatkozott a demokratikus rendről, és helyette megoldási tervet is kínált: egyetlen vezető – jelesül saját maga – hatalomba emelése képes a németeket a (szerinte) megfelelő irányba terelni, és létrehozni egy olyan, az ókori Róma alapján megrajzolt, erőfölényen alapuló társadalmat, amely egykor az árja germánoké volt…

A hitleri Németország bukásáig az anyaországban mintegy hatmillió példányt adtak el a Mein Kampfból (hiába nevezte Mussolini a világ egyik legunalmasabb könyvének, amit valaha olvasott). A benne rögzített torz gondolatok, a Führer politikusi és szónoki tehetsége segítségével, széles körben támogatókra találtak – milliók szenvedését és halálát okozták a II. világháború alatt.

A világégés 1945-ben a szövetségesek győzelmével ért véget, azok pedig a könyv szerzői jogait átadták Bajorországnak. Amely azonban nem élt a kiadás lehetőségével az elmúlt 70 év során.

A német törvények értelmében azonban 70 év után lejárnak a szerzői jogok, így 2015 januárjától a kiadók szabadon felhasználhatják az eredeti szöveget – viszont az eredetileg 700 oldalas mű önállóan, kommentárok nélkül továbbra sem jelenhet meg. A müncheni Kortárs Történelmi Intézet elsőként élt a lehetőséggel: január 8-án bemutatták a Mein Kamp – Kritikai kiadás című, négyezer példányban megjelentetett, 3500 kritikai jegyzettel kiegészített, 1950 oldalasra duzzasztott, kétkötetes művet. Számos történész három éven keresztül dolgozott rajta.

Az 59 eurós (több mint 18 ezer forintos) könyv pillanatok alatt elkelt. Máris újranyomtatják, eddig mintegy 15 ezer előzetes megrendelés érkezett.

Kereslet tehát van a Mein Kampfra, annak ellenére (vagy éppen ezért), hogy már a kiadás híre is jócskán megosztotta a közvéleményt. Nemcsak Németországban, világszerte. Több zsidó szervezet megfogalmazta tiltakozásában, hogy az írás bármilyen formában (kritikai jegyzetekkel vagy nélküle) kiadva a neonáci szervezetek megerősödésének veszélyével fenyeget. A müncheni intézet igazgatója szerint éppen ellenkezőleg: a szakértő kommentárokkal kibővített kiadás eloszlatja a könyvet övező mítoszt. A bajor kulturális miniszter azt is lehetségesnek tartja, hogy az iskolákban használják majd. Orosz politikusok és jogvédők ellenérzése is érthető, hiszen a II. világháborúban 27 millió halottjával az egykori Szovjetunió szenvedte el a legnagyobb veszteséget. Az országban törvény tiltja a szélsőséges anyagok terjesztését, ezek közé tartozik a Mein Kampf is.

Árnyalja az elmúlt hetekben festett rémképet, hogy a könyv már évek óta elérhető online kiadásban. Ezenkívül illegálisan nyomtatott formában számtalan országban beszerezhető – többek között nálunk is, 5500 forintos áron, ám nincs nagy tumultus érte a szélsőséges kiadványokkal foglalkozó kiadónál.

Úgy tűnik, a magyar nyelvű Mein Kampfra még várni kell. Bár a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének elnöke, Kocsis András Sándor is osztja a legtöbb hazai történész véleményét, miszerint egy kritikai észrevételekkel kiegészített verzió igenis hasznos lehet, mert tételesen meg lehetne cáfolni Hitler hazugságait, tudomása szerint egyik kiadó sem gondolkodik a kötet megjelentetésén. A politika is hallatja hangját a témában. A magyar pártok legfeljebb a „bővített” kiadást támogatnák. Kivéve a szélsőjobboldali Jobbikot: ők a szólásszabadság nevében zöld utat adnának az eredeti műnek is.

Mindenesetre a kommentár nélküli változat (valószínűleg) nem kerülhet a polcokra, mert az ellentétes lehet a gyűlöletbeszédről szóló törvénnyel.

Ahogyan az is megnyugtató, hogy a történészek zöme egyetért abban: a Führer könyve talán lehet újra bestseller, de az ideológiája nem.

 

MI A VÉLEMÉNYE?
Ön szívesen látná a könyvesboltok polcán a Mein Kampfot?
Szívesen olvasnánk olvasóink véleményét a témában.
Leveleiket várjuk e-mailen ([email protected]) vagy az 1300 Budapest, Pf. 231 postacímen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek