Minden télen megírjuk, de nem lehet eleget hangsúlyozni! Fagyos idők járnak, lássunk neki

Emlékeznek, tavaly éppen így kezdődött az esztendő: a pezsgődurrogással együtt végre megjött az igazi tél, a faggyal együtt. Nagy hó egyelőre még nem nehezíti és segíti a dolgunkat, de érdemes felkészülni rá.

Ország-világhogy2016. 01. 09. szombat2016. 01. 09.
Minden télen megírjuk, de nem lehet eleget hangsúlyozni! Fagyos idők járnak, lássunk neki

Minden télen megírjuk, de nem lehet eleget hangsúlyozni: az ingatlantulajdonosoknak kötelességük a házuk, a lakásuk előtti járdaszakaszt síkosságmentesen tartani.

Azaz: a járdáról a havat el kell seperni és felszórni homokkal, hamuval – semmi esetre sem sok sóval. Azt ugyanis a jogszabályok alapján büntethetik is a hatóságok.

Egy 2010-ben hatályossá vált szabály szerint környezetvédelmi vétséget követ el az, aki sózással károsítja például a fás szárú növények életét. A sóval végzett síkosságmentesítés miatt 50, de akár 100 ezer forintos bírságot is kiszabhatnak a hatóságok. Ez viszont igazából csak elméletben működik: lépten-nyomon azt láthatjuk, hogy bizony sóval dolgoznak maguk a közterület-fenntartók is. (S itt jegyezzünk meg rögtön egy fontos dolgot: ha só helyett műtrágyával kevert homokkal szórjuk fel a járdát, az táplálhatja is növényeinket.)

Ha mégis vigyázni akarunk a növényekre, akkor használjunk inkább faforgácsot, homokot vagy éppen fahamut. Nem árt tudni, hogy magát a betont is tönkreteszi a sózás, felmaródhat a sok fagyás-olvadás hatására annak felülete. A cél a balesetek elkerülése legyen, mivel aki a házunk előtt elesik a jégen és kezét- lábát töri, akár fel is jelenthet minket.

S ha megjön a hó, már nemcsak a járdákra, hanem a kerti növényeinkre is figyeljünk: a fák, bokrok, sövények ágairól seperjük le, óvatosan ütögessük le a fennakadt havat, hogy az ne deformálja, ne törje le az ágakat. Különösen hajlamosak erre a tuja-, fenyő- és borókafélék, mivel ezek örökzöldek, így nemcsak csupasz gallyaikat lepi be a hó, hanem nagy felületen tud megtapadni, komoly súlyt jelentve. (E növényfélék télen sem alusznak álmot, azaz folyamatos anyagcseréjük van, melyhez szükséges a víz: tehát ha nincs nagy fagy és elmaradna a havazás is, érdemes ezeket télen is havonta egyegy alkalommal megöntözni.) Ha netán sok hétig tartó, egybefüggő, és főleg, ha tömörödő hóréteg alakulna ki, gyepeinket feltétlenül szellőztessük: érdemes hosszabb fogú gereblyével át-átütni a jeges hó tetejét, hogy levegőzni tudjon a füvünk.

Máskülönben a hó alatt különféle gombás fertőzések alakulnak ki a „befülledt” gyepen.

 

MÉG NEM KÉSŐ! Figyeljük az előrejelzést! Amennyiben akár csak egy hétig tartó mínusz tíz fok körüli hidegről számolnak be, feltétlenül másszunk le a vízóraaknába, és ha eddig nem tettük volna meg: takarjuk le az órát és a csöveket is néhány rossz takaróval, netán fedjük be az egész akna alját szigetelőanyagokkal. Különben még a szabványos mélységű aknában is képes elfagyni a víz. Ez nemcsak kellemetlenséget okoz, hanem több tízezer
forintunkba is kerülhet.

Ezek is érdekelhetnek